Svaka žena barem jednom mesečno posegne za OVIM LEKOM: A posledice mogu da budu STRAŠNE

Ovaj lek naći ćete u baš svakoj kući, a većina nas uzima ga kao bombonu – čim nas nešto žigne, bez razmišljanja krećemo ka njemu.

 

Ibuprofen je sigurno jedan od najkorišćenijih lekova širom sveta. Kada nas boli glava, muče menstrualni bolovi, imamo temperaturu i za još hiljadu drugih stanja, Ibuprofen je prva stvar koju ćemo potražiti. Nedavno je američki Epidemiološki žurnal objavio rezultate istraživanja dr Garija Karhana iz Brigham and Women's bolnice koje je pokazalo da, na uzorku od 55.000 žena i njihovim učestalim korišćenjem Ibuprofena, oko 10 odsto njih izgubilo je sluh. U suštini, svaka deseta žena koja je ovim lekom duže vremena pokušavala da tretira hroničan bol, danas ima oštećen sluh.

Još uvek se čekaju konkretni detalji o ovim rezultatima, a dotle nije loše podsetiti se da ibuprofen, kao i bilo koji drugi lek, nije igračka, već lek koji se uzima po potrebi i preporuci lekara.

– Ibuprofen je antiimflamatorni lek. Odličan je za hronične reumatske promene, kada se obično daje u velikoj dozi, pri čemu lekar koriguje eventualne nuspojave. Ibuprofen inače ima široku upotrebu, ali prevashodna namena su mu upravo ti reumatski bolovi – naglašava dr Nevenka Dimitrijević za “Žena.rs”.

Prema uputstvima Agencije za lekove i medicinska sredstva, Ibuprofen se koristi kod povreda mekih tkiva kao što su uganuća i istegnuća. Takođe se koristi za ublažavanje,otklanjanje i terapiju blagog do umerenog bola kod menstruacije, reumatskog i mišićnog bola, neuralgija,zubobolje i postoperativnog bola, glavobolje, migrene, grčeva u mišićima, bolova u leđima.

POPULARNO:  ZBOG NJEGA ODJEĆA NE MIRIŠE: JE LI VAM OVAJ DIO NA VEŠ – MAŠINI ČIST

Koristi se i za snižavanje povišene telesne temperature kao i za otklanjanje simptoma prehlade i gripa.

Ipak, kao i kod svih drugih lekova, postoje i neka negativna dejstva.

Tako obavezno treba napomenuti lekaru pre uzimanja Ibuprofena da imate teško oboljenje srca, jetre ili bubrega, ako imate neko oboljenje pri kome postoji povećana sklonost ka krvarenju, ako ste trudni, planirate da zatrudnite ili dojite.

Starijim osobama savetuje se poseban oprez
STARIJIM OSOBAMA SAVETUJE SE POSEBAN OPREZFOTO: PROFIMEDIA

Takođe, ako imate ili ste imali čir na želucu ili neku drugu želudačnu tekobu, kao i astmu, lupus, ulcerozni kolitis ili Hronovu bolest ili ako ste starija osoba, treba biti posebno oprezan sa Ibuprofenom. Naime, starije osobe su pod ložnije neželjenim dejstvima kao što su krvarenja iz želuca i perforacije koje mogu biti fatalne.

– Činjenica jeste da je to odličan lek širokog spektra, ali kao i kod svih ostalih lekova, nikako ga ne uzimajte bez saveta lekara. Problem je u tome što je on lako dostupan svima, bez recepta, pa često dolazi do prekomerne upotrebe. Pristupite mu odgovorno i ne bi trebalo da bude nikakvih problema – zaključuje na kraju dr Nevenka Dimitrijević.

Pogledajte šta su vam još pripremile urednice portala Žena.rs.