SVE JE POČELO KAO OBIČNA ZUBOBOLJA, A DANIEL (18) JE ŠEST MJESECI KASNIJE SAMO PAO NA POD I UMRO

Daniel Elton (18) izgubio je život nakon što je zaražen smrtonosnom infekcijom kada je izvadio zub u stomatološkoj ordinaciji u Derbyshireu, a o ovom tragičnom incidentu mediji u Velikoj Britaniji naveliko pišu.

Tinejdžer je pronađen mrtav u svom domu u novembru 2015. godine, a smrt je uslijedila jer je bolovao od infektivnog endokarditisa, infekcije unutrašnjeg sloja srca. Njegov doktor istakao je da je Danielovo stanje bilo izuzetno rijetko i da je bilo gotovo nemoguće uspostaviti dijagnozu.

Sve je započelo u martu 2015. kada je Daniel posjetio zubara i požalio se na intezivan bol. Zub mu je izvađen u aprilu, a istraga je pokazala da nije bilo nikakvih problema sve do maja – kada je ovaj mladić otišao kod ljekara, žaleći se na nedostatak apetita, tamnu boju urina, bol u zglobu i leđima.

Doktori su bili u konfuziji, njegovi simptomi nisu imali smisla i nisu mogli da ih povežu ni sa čim u svojoj dugogodišnjoj praksi.

Asistentkinja Louise Pinder rekla je stručnjaku za zdravlje koji je vodio istragu o Danielovoj smrti, da vjeruje da je postojala veza između vađenja zuba i kobnog endokarditisa, a ona će o tome svjedočiti i na sudu ove nedjelje.

POPULARNO:  LJUDI S VIŠE OD 10 MADEŽA NA TIJELU IZGLEDAJU I DO 7 G. MLAĐE

Doktor Robin Thorne, Danielov doktor, rekao je na suđenju: “Vjerujte mi, mnogo puta sam se noću budio zbog ovog slučaja i pitao se šta smo mogli da uradimo drugačije i šta je moglo da na ukaže na to koje je oboljene u pitanju. Bilo je teško. Stvarno teško. Ništa nije imalo smisla.”

Thorne je Daniela proslijedio većim bolnicama i podvrgao ga nizu ispitavanja kada se njegovo zdravlje pogoršalo, ali ni to nije dalo konkretne rezultate.

– Možda biste očekivali da će se nekom upaliti “kliker”, ali se to nažalost nije desilo. Nije bilo nikakvih dokaza o krvarenju bilo gdje, nije imao alarmantne simptome, nije bio klinički anemičan, ali zapaljenja su pokazala da nešto nije bilo u redu – rekao je Watmough doktor, koji je bio zadužen za njega u bolnici.

Poslije saslušanja, Danielova sestra Jade Elton (22) istakla je da se nada pravdi.

– Bio je gurman, volio je bicikl i skuter, volio je svoju porodicu – rekla je ona.

(Hayat/Foto:Facebook)