TAJNA DOBRE PIZZE

Pizza pripremljena kod kuće uz sve napore i najbolje recepte nikada nije ista poput one u pizzerijama, složit će se brojni koji su nad tijestom proveli sate napora.

No tajna odlično pripremljene pizze kod kuće nije samo u sastojcima, niti minutama provedenim u oblikovanju mekane rahle kugle nego u jednostavnom triku koji imitira profesionalnu peć.


Tajna pizze koju naručite u pizzeriji je peć koja drži temperaturu do 400 stupnjeva Celzijevih što je nemoguće postići kod kuće.
Zapravo, moguće je, ali se morate poslužiti jednim trikom, uz pomoć kojeg ćete imitirati profesionalnu.


Za to je potreban komad kamena granita koji odgovara dimenzijama pećnice. Kamen se stavi u pećnicu i zagrijava, kada se peć otvori za potrebe stavljanja pizze na pečenje temperatura se neće izgubiti jer je očuvana u kamenu. Pizzu je potrebno peći oko 10 do 15 minuta.


Ako ste pripremili granitnu ploču, možete krenuti u pripremu pizze kao iz pizzerije.

Dobro tijesto tajna odlično pripremljene pizze i osnovni korak u pripremi kojemu treba posvetiti najviše pažnje.

Pri tomu je važno razlikovati dvije osnovne recepturu za pizzu, izvorna napolitanska ima debeli rub čije tijesto zahtjeva određen period za odležati, rimska je pak tanka i ne diže se poput kruha, izgledom je slična mlincima.
Recept za rimsku pizzu


Sastav:
70 posto glatkog brašna
30 posto oštrog brašna
na količinu šećera dupla količina soli
mlijeko

svježi ili malo suhog kvasca
voda sobne temperature
maslinovo ulje


  Priprema:
Umijesiti tijesto i formirati ga u kuglu, te potom ostaviti da odleži u prosjeku od 1 do 3 sata.


Nakon toga tijesto je potrebno razvući ravnomjerno i staviti sastojke s kojima je tajni recept da se nikada ne smije pretjerivati.


Naime tijesto prekriveno velikom količinom sastojaka neće se ispeći nego će ostati skuhano što znači vlažno i meljavo, čime pizza gubi smisao.
Na kraju na svježe toplu pizzu posložite cherry paradajz prerezan na pola, masline i nekoliko na komadiće istrganih listića bosiljka, te je završite s par kapi maslinovog ulja pokapanih po površini.

https://najboljakuhinja7.blogspot.com