TAJNA DOBRE PIZZE

Pizza pripremljena kod kuće uz sve napore i najbolje recepte nikada nije ista poput one u pizzerijama, složit će se brojni koji su nad tijestom proveli sate napora.

No tajna odlično pripremljene pizze kod kuće nije samo u sastojcima, niti minutama provedenim u oblikovanju mekane rahle kugle nego u jednostavnom triku koji imitira profesionalnu peć.

Tajna pizze koju naručite u pizzeriji je peć koja drži temperaturu do 400 stupnjeva Celzijevih što je nemoguće postići kod kuće.

Zapravo, moguće je, ali se morate poslužiti jednim trikom, uz pomoć kojeg ćete imitirati profesionalnu. Za to je potreban komad kamena granita koji odgovara dimenzijama pećnice.

Kamen se stavi u pećnicu i zagrijava, kada se peć otvori za potrebe stavljanja pizze na pečenje temperatura se neće izgubiti jer je očuvana u kamenu. Pizzu je potrebno peći oko 10 do 15 minuta.

Ako ste pripremili granitnu ploču, možete krenuti u pripremu pizze kao iz pizzerije.

Dobro tijesto tajna odlično pripremljene pizze i osnovni korak u pripremi kojemu treba posvetiti najviše pažnje.

POPULARNO:  NUTELLA KROFNE

Pri tomu je važno razlikovati dvije osnovne recepturu za pizzu, izvorna napolitanska ima debeli rub čije tijesto zahtjeva određen period za odležati, rimska je pak tanka i ne diže se poput kruha, izgledom je slična mlincima.

Recept  za  rimsku  pizzu:

Sastav:

70 posto  glatkog  brasno

30  posto  ostrog  brasna

na  kolicinu  secera  dupla  kolicina  soli

mlijeko

svjezi  ili  malo  suhi  kvasac

voda   sobne  temperature

maslinovo  ulje

Priprema:

Umijesiti tijesto i formirati ga u kuglu, te potom ostaviti da odleži u prosjeku od 1 do 3 sata.

Nakon toga tijesto je potrebno razvući ravnomjerno i staviti sastojke s kojima je tajni recept da se nikada ne smije pretjerivati.

Naime tijesto prekriveno velikom količinom sastojaka neće se ispeći nego će ostati skuhano što znači vlažno i meljavo, čime pizza gubi smisao.

Na kraju na svježe toplu pizzu posložite cherry paradajz prerezan na pola, masline i nekoliko na komadiće istrganih listića bosiljka, te je završite s par kapi maslinovog ulja pokapanih po površini

izvor: coolinarikarecepti.blogspot.com