Toner od ružine vodice za manje pore i lepšu kosu

Ružina vodica ima lep, nenametljivi miris, a uz to može biti vrlo korisna za negu vaše kože i kose.

Možete je jednostavno sami napraviti – pogledajte tekst 3 načina da napravite ružinu vodicu. Najlakše vam je i da samo ubacite par kapi čistog 100-odstotnog eteričnog ulja ruže u destilovanu vodu.

Zanimljivo je istaći da je ružina vodica jedan od najstarijih preparata za negu i lepotu. Pominje se još u 10. veku u Persiji. Koristili su je za negu duha i tela.

Ukoliko je redovno koristite, učvršćuje kožu i hidratizira je dajući joj zdrav sjaj. Uz to, pomaže da očistite i suzite pore na licu. Popularna je i u aromaterapiji, jer umiruje i opušta.

 

toner od ružine vodice

Možete je koristiti na mnogo načina, ali posebno je popularna u nezi kože. Odgovara svim tipovima, dobra je i za staru i suhu kožu, ali za masnu. Umanjuje crvenilo, koje nastaje zbog proširenih kapilara. (Cenjena je ružina vodica od cvetova šipka, jer sadrži vitamine A, B3, C, D i E, ali i flavonoide, cink, tanine,… Popravlja teksturu i zdravlje kože).

Odlična je i za opuštanje tela u kupki, posebno za otklanjanje stresa, kod srčanih bolesti i slično.

Sprej za lice

Neki kozmetičari savetuju da ne koristite kremu za lice pre spavanja. Prema njihovim uputstvima potrebno je samo da dobro očistite lice i ostavite ga da samo noću čisti pore, jer je koža tada najaktivnija. Oni smatraju da bi kreme samo usporile “rad kože” onemogućavajući je da diše. Međutim, tada se javlja problem sa zategnutom kožom, koji možete rešiti sa osvežavajućim sprejevima kao što je ovaj od ružine vodice. Mada, možete ga nanositi kada god osetite da vam koža treba hidrataciju ili, čak, nakon nanošenja šminke, da biste je na prirodan način učvrstili. Potrebno je samo da uspete ružinu vodicu u sprej bocu i koristite po potrebi.

POPULARNO:  BIJLIM LUKOM PROTIV BOLESTI: JAK LEK KOJI LEČI PLUĆA I SINUSE, A SJAJAN JE ZA REUMU I SNIŽAVA PRITISAK...

Toner

Ukoliko vam je koža osetljiva, čista ružina vodica vam je dovoljna kao toner. Ukoliko želite da suzite pore, očistite i omekšate kožu, kombinujte je sa drugim prirodnim sastojcima. Sa ovim receptom ćete dobiti oko 250 ml tonera.

Za toner od ružine vodice vam treba: 120 ml destilovane vode, 60 ml ulja američke leske (hamamelis), 60 ml ružine vodice, 1 kašika čistog soka limuna. Sve sastojke promešajte, promućkajte i nanosite na čistu kožu dva puta na dan.

image: http://lifepressmagazin.com/wp-content/uploads/2013/06/4613070111_a25c6bd9f7_z.jpg

toner od ružine vodice

Kosa

Pojačajte delovanje vašeg balzama za kosu sa ovim jednostavnim receptom. Pomešajte 60 ml balzama, 120 ml ružine vodice i 1 kašiku jabukovog sirćeta (Koliko je ono dobro za kosu pisali smo u tekstu Jabukovo sirće za negu i posvetljenje kose). Perite kosu sa ovom smesom za lepši sjaj i zdravlje.

Možete i dodati nekoliko kapi ružine vodice u mlaku vodu sa kojom ispirate kosu nakon pranja. Na ovaj način smirujete eventualne upale na temenu, a možete i ubrzati rast kose.

Zanimljivo je još da ružinu vodicu možete koristiti i u vidu čaja protiv upale bešike ili stomačnih problema. Ni u kulinarstvu je ne zaobilaze. Dodaju je u sladolede, marcipane, filove, a baklavu samo poprskajte ružinom vodicom i dobiće divan novi ukus.

Ružina vodica može vam spasiti i oči. Ukoliko su upaljene, crvene se, natekle su ili iziritirane nakapajte po 3 kapi u svako oko, zatvorite ih na nekoliko minuta i osetićete odmah olakšanje.

lifepressmagazin.com