TRAVA IVA, LEKOVITA SVOJSTVA, RECEPTI, TINKTURE

Trava iva (teucrium montanum) se prepoznaje po okruglim i malim poleglim busenovima, a raste uglavnom na kamenom tlu, po planinama i brdima na nadmorskoj visini od oko osamsto metara.

Poznata je još i po imenima dubčac i gorski cmilj, a može porasti deset do trideset centimetara. Listovi su joj bez petiljki, zelene ili sivo – bele boje, a cvetovi joj rastu na vrhovima grančica i svetlo žute su boje ili bele.

 Cveta od jula do septembra i bere se u vreme kada cveta. Pravilno se bere tako što se oštrim makazama iseku cvetni lisnati vrhovi grančica. Posle branja cvetove treba što pre sušiti na mestu gde ima promaje, da bi sačuvali miris i boju.

Oporog je i gorkog ukusa, jer sadrži gorke supstance. Pored gorkih supstanci sadrži i holin, etarsko ulje, saponine i tanin.

Lekovita svojstva trave Ive

Može se koristiti preventivno radi jačanja imunog sistema i zbog stalne izloženosti stresu. Pomaže u lečenju tuberkuloze pluća, a i u lečenju disajnih i probavnih organa.

Zbog sadržaja gorkih supstanci pomaže kod raznih bolesti želudca i olakšava nadutost stromaka. Zbog antiseptičkog svojstva trava iva pomaže u uklanjanju štetnih supstanci u želudcu i crevima i uništava patogene mikroorganizme. Blagotvorno deluje kod raznih bolesti grla i usta, afti, infekcija i gljivica. Podstiče protok i stvaranje žuči što pomaže kod oboljenja žučne kese.

POPULARNO:  Mogu li žene s dijagnozom sindroma policističnih jajnika zatrudnjeti?

Kada se trava iva ukombinuje sa hajdučicom onda je delotvorna i kod pojave dijareje. A u kombinaciji sa pelinom pomaže osobama koje pate od gastritisa koji nastaje zbog manjka želudačne kiseline. Služi i kao sredstvo za okrepljenje kada se od nje napravi čajna mešavina u kombinaciji sa slezom i nanom. U kombinaciji sa koprivom trava iva blagotvorno utiče i kod pojave anemije.

Ova trava se može koristiti i za spoljnu upotrebu u slučaju reume i rana na koži.

 Recepti sa Ivom
 Čaj od trave ive

Čaj od ove trave čisti krv, pomaže kod grčeva, svih vrsta groznica i veliki je pomagač u lečenju šećerne bolesti.

Priprema i primena: deset grama trave ive prelijte sa dva decilitra ključale vode, poklopite i ostavite da odstoji petnaest minuta.

Nakon petnaest minuta procedite čaj i pijte po jednu šolju tri puta dnevno.

Dobar je i čaj za jačanje imuniteta koji se pravi po sledećem receptu:

Sastojci:

Trava iva

Hajdučica

Matičnjak

Majčina dušica

Priprema: 

pomešati biljke (od svake po sto grama), pa jednu supenu kašiku te biljne mešavine preliti šoljom ključale vode. Potom promešati, poklopiti i ostaviti da odstoji dvadeset minuta.

 Primena:
čaj procediti i piti ga tri puta dnevno nezaslađenog, po jednu šolju pola sata pre obroka.