U 49. DOŽIVIO JAK SRČANI UDAR: NAPRAVIO SAMO JEDNU PROMJENU, PUCA OD ZDRAVLJA, IZGUBIO 27 KG! (FOTO)

Nastavnik koji je doživio srčani udar sa samo 49 godina, danas ne koristi nikakve lijekove za srce. Odlučio se na samo jednu promjenu u životu i sada je potpuno zdrav čovjek!

Nakon što je, poslije fatalne dijagnoze, obilje mesnih odrezaka i sireva zameijnio hranom biljnog porekla, Dag Šmit (59) proglašen je i najseksepilnijim veganom iznad 50 godina, što naročito laska njegovoj supruzi. Svojim primjerom je inspirisao i 1.300 svojih učenika, koji su, baš poput njega, odlučili da naprave preokret u ishrani.

Ovaj nekadašnji ljubitelj pekarskih proizvoda imao je ono što bi se nazvalo “slatkim zubom” i uvijek je volio da pojede nešto fino. A onda je 2008. pretrpeo težak srčani udar zbog izrazito loše ishrane, koja je uključivala i sladoled prije spavanja.

Ljekari su mu, naravno, prepisali lijekove za srce, koje je trebalo da koristi do kraja života. U očajničkoj želji da poboljša kvalitet života, ovaj čovjek je preko noći postao vegan. U kratkom roku je izgubio 27 kilograma, a imao je energije za trčanje maratona. S vremenom mu lijekovi više nisu bili potrebni.

DIJETA?

Otac šestoro djece u svojoj je školi pokrenuo 10-dnevni izazov za učenike da i oni isprobaju njegovu dijetu, zahvaljujući kojoj se on sam osjećao kao da je dvadesetim.

Na neki način mi je žao što se taj infarkt nije dogodio i ranije, jer se sada osjećam odlično i želim što duže da uživam u ovom tijelu, rekao je Šmit za Dejli mejl.

POPULARNO:  PATER SIMON AŠIČ: DOŠLI SU BOLESNI, A OTIŠLI ZDRAVI I SRETNI

Osjećam se kao mladić zarobljen u tijelu starca. Ali ovo tijelo starca funkcioniše sjajno, dodao je on.

POPULARNO:  AKADEMIK DR MIODRAG OSTOJIĆ: KRVNI SUDOVI MOGU DA SE OČISTE, A EVO KAKO

Započevši tretman koktelom lijekova, Šmit kaže kako je znao da će oni samo sprečiti drugi infarkt, ali neće ga izliječiti niti ojačati njegovo srce. Počeo je da proučava vegansku ishranu, koja mu se isprva činila suviše ekstremnom, pa se odrekao samo crvenog mesa.

Međutim, godinu dana kasnije, opet je počeo da osjeća srčane tegobe. Tada je odlučio da postane ekstreman – zajedno sa suprugom Šeri prebacio se na veganstvo.

Prošle godine je počeo i da vježba, istrčao je dva polumaratona, a u junu je završio svoj prvi cio maraton.

Imao sam previše energije, koju sam morao negdje da potrošim. Nisam mogao ni da spavam zbog toga”, našalio se Šmit, čija je promjena životnog stila rezultirala titulom najseksepilnijeg vegana iznad 50 godina, koju mu je uručila organizacija PETA.

Osvojio je vegansko krstarenje na Karibe, na koje će sljedećeg mjeseca povesti suprugu.

Izvor: net