U Europu stigla Lassa groznica: Simptomi su temperatura, slabost, mučnina

Agencije su objavile da su u Velikoj Britaniji otkrivena dva slučaja Lassa groznice i to među putnicima koji su bili u Zapadnoj Africi. Službe u Engleskoj su podigle odmah alarm, pošto se radi o jako opasnoj bolesti.

Lassa groznica je često smrtonosna infekcija arenavirusom koja se pojavljuje uglavnom u Africi. Može zahvatiti više organskih sistema, ali, pošteđuje CNS. Dijagnoza se postavlja serološkim pretragama i PCR–om. Liječi se IV ribavirinom.

Do izbijanja Lassa groznice dolazilo je u Nigeriji, Liberiji i Sierra Leoneu. Bolest je bila unesena u SAD i Ujedinjeno Kraljevstvo. Rezervoar je Mastomys natalensis, štakor koji često živi u kućama u Africi.

Većina slučajeva u ljudi je vjerojatno nastala zagađenjem hrane mokraćom glodavaca, ali, do prenošenja s čovjeka na čovjeka može doći putem mokraće, stolice, sline, povraćenog sadržaja ili krvi, navodi Medicinski priručnik.

Simptomi i znakovi

Inkubacija traje 5 do 16 dana. Simptomi započinju postupno napredujućom temperaturom, slabošću, malaksalošću i probavnim simptomima (npr. mučninom, povraćanjem, proljevom, disfagijom, bolovima u želucu); mogu se pojaviti simptomi i znakovi hepatitisa,

U sljedeća tri do četiri dana simptomi napreduju do prostracije s grloboljom, kašljem, bolovima u prsima i povraćanjem. Grlobolja se pogoršava tokom prve sedmice: na tonzilama se može pojaviti sloj bijelog ili žutog eksudata, koji se često stapa u pseudomembranu. 

U 10 do 30% bolesnika se pojavljuje oteknuće lica i vrata te edem spojnice. Bolesnici ponekad imaju tinitus, epistaksu, krvarenje iz zubnog mesa i mjesta vađenja krvi, makulopapularni osip, kašalj i omaglice. U 20 posto bolesnika dolazi do osjetno– živčanog gubitka sluha koji je često trajan. U bolesnika koji će se oporaviti dolazi do slabljenja simptoma; smrtno bolesni pacijenti često upadaju u šok, delirij, imaju hropce i pleuralni izljev, te ponekad generalizirane konvulzije. Katkad dolazi do perikarditisa. Težina bolesti se procjenjuje prema stepenu temperature i razini transaminaza. Kasne su posljedice alopecija, iridociklitis i prolazna sljepoća.

POPULARNO:  NAJPOPULARNIJI NAMAZ NA DRUŠTVENIM MREŽAMA: IMA PREKO 2 MILIONA PREGLEDA, A KOMBINACIJA FETE I BELOG LUKA JE ČAROBNA

Dijagnoza

Na Lassa groznicu se posumnja u bolesnika s mogućom izloženošću koji imaju virusne prodrome nakon kojih uslijedi neobjašnjiva bolest bilo kojeg organskog sistema osim CNS–a.

Ako postoji sumnja, treba učiniti testove jetrene funkcije, pretragu mokraće, serološke pretrage te, po mogućnosti KKS. Proteinurija je česta i može biti obilna.

Razina AST i ALT raste (10× > od normale), kao i razina LDH. Najbrža dijagnostička pretraga je PCR, premda je dijagnostički i dokaz ili Lassa IgM protutijela, ili 4–strukog porasta titra IgG protutijela utvrđenog indirektnom fluorescencijom.

Prognoza, liječenje i prevencija

Do oporavka ili smrti obično dolazi sedam do 31 dan (prosječno 12 do 15 dana) nakon početka simptoma. Do smrti dolazi u 16 do 45 posto. U trudnoći je bolest jako izražena. U trudnica ili žena koje su rodile prije mjesec dana smrtnost iznosi 50 do 92 posto. U većine trudnica dolazi do abortusa.

Ribavirin može smanjiti smrtnost i do 10 puta ako se s primjenom započne unutar prvih šest dana. 

Preporučuju se opće mjere predostrožnosti, dišna izolacija (uključujući zaštitne naočale, učinkovite maske, prostorije s negativnim tlakom i zračne respiratore s filtriranim pozitivnim tlakom), kao i nadzor nad kontaktima, navodi Medicinski priručnik.

 Slobodna Dalmacija.