Upoznajte ljekovitu snagu jabuke

Jabuku poznajemo kao jako ukusnu voćku, no trebamo biti svjesni i njezine ljekovite snage, te svih dobrih djelovanja na naš organizam.

U brojnim kulturama jabuka se smatra eliksirom života.

Prema skandinavskoj mitologiji, bogovi su jeli jabuke kako bi vječno ostali mladi. To je mitologija, no jabuka svojim djelovanjem svakako poboljšava kvalitetu našeg života.

Danas poznajemo čak 8000 uzgojenih vrsta jabuke. Proširila se po čitavom svijetu, pa u njoj uživaju gotovo svi. Jabuka pripada porodici ruža, a stablo pitome jabuke potječe iz južnog Sibira te srednje Azije i istočne Europe. Danas je stablo jabuke najviše kultivirano stablo na svijetu. To je kultura koja se vremenom širi sve više i više, a istraživanja koja se provode, u kontekstu jabuke i zdravlja, samo podupiru njezinu sve učestaliju upotrebu.

Ljekovita svojstva jabuke su mnoga, a mi ćemo se potruditi da vas barem malo upoznamo sa njima. Naime, još u srednjem vijeku bili su poznati ne samo hranjivi sastojci jabuke već i njena ljekovita vrijednost. Za liječenje određenih bolesti, ljudi su koristili plod jabuke, ali ne samo plod, nego i cvjetove biljke te njezine listove. Mladi izdanci jabuke koristili su se protiv kostobolje, a pupoljci protiv glavobolje, grčeva i zatvora.

Zbog čega je jabuka tako ljekovita biljka?

Jedna jabuka je je bogata vrijednim sastojcima, pa je mnogi uspoređuju sa škrinjom s blagom. Bogata je vlaknastim tvarima, poput celuloze, pektina i lignina, odnosno jedna jabuka u sebi sadrži čak 20% dnevne preporučene količine vlakana.

Vlakna iz jabuke smanjuju razinu štetnog kolesterola u našem tijelu, što znači da jabuka smanjuje mogućnost pojave srčanih oboljenja. Jabuka obiluje vitaminima C, A, E, K i B, te mineralima kao što su kalij, magnezij, fosfor i željezo. Ona u sebi sadrži mliječnu, limunsku i jabučnu kiselinu, a te kiseline naime pomažu i olakšavaju proces probave u našem organizmu.

Jabuka opskrbljuje naš organizam energijom, sprječava umor te je dobra jer će razbistriti naš um. Ako prije spavanja pojedete jednu jabuku, imat ćete miran i ugodan san.

Gore spomenute činjenice u vezi jabuke bi trebale biti dovoljne da se odlučite za ovo voće, ali to nije sve, jer jabuka ima još mnoga ljekovita svojstva zbog kojih je dobra za ljudsko zdravlje. Pozitivna stvar u vezi jabuka je ta što jabuka nema veliku energetsku vrijednost, jer njen najveći dio čini voda u kojoj su otopljeni vitamini i mineralne tvari, pa ona kroz želudac prolazi za samo 20 minuta. To je činjenica koja jabuku svrstava na sam vrh namirnica u slučaju održavanja neke dijete za mršavljenje.

POPULARNO:  VELIKA TAJNA AMIŠA: KUNU SE U OVAJ MOĆNI NAPITAK KOJI MOŽETE NAPRAVITI KOD KUĆE. NE ZNAJU ZA RAK, A PIJU OVO...

Ipak trebate paziti da jabuku ne uzimate nakon obroka, jer tada dolazi do fermentacije te jabuka gubi većinu svojih hranjivih i ljekovitih tvari, a može dovesti do neugodne nadutosti u trbuhu. Najbolje je jabuku jesti na prazan želudac, odnosno barem sat vremena prije jela ili sat vremena nakon jela.

Kazali smo da je jabuka dobra dijetalna namirnica pa evo savjeta kako da pokušate mršavjeti pomoću jabuke.

U mnogim dijetnim jelovnicima pronaći ćete jabuku kao bitnu namirnicu za mršavljenje. Maloprije smo vam naveli i razlog zbog čega je to tako. Dakle, jedan plod jabuke srednje veličine sadrži samo 80 kcal, a pored toga u tom plodu pronalazimo cijeli niz hranjivih i zdravih sastojaka poput vitamina, minerala i vlakana. Jabuka u sebi sadrži pektin, to je vlaknastu tvar koja nabubri u doticaju s vodom, zbog kojeg se nakon pojedene jabuke osjećamo siti.

Taninska kiselina koja se nalazi u jabuci pospješuje metabolizam, te sprječava taloženje masti u jetrima. Budući da u sebi sadrži mnogo kalija, jabuka potiče izbacivanje tekućine iz organizma, što je još jedan važan korak za gubljenje suvišnih kilograma.

Plod jabuke je sastavljen većinom od vode, odnosno čak i do 90% ploda jabuke sadržan je od vode, pa je jabuka dobra za utažiti žeđ. Također, i ova činjenica ide u prilog jabuci kao dobroj namirnici protiv debljanja.

Svakako se odlučite za jabuku, jako je dobra za vas i vaše zdravlje. Danas je, već mnogo puta, dokazano da jabuka ima mnoga pozitivna djelovanja na ljudsko zdravlje. Svakako je riječ o voću koje nam pomaže da ostanemo zdravi i vitki. Jabuka u sebi sadrži jako kvalitetne elemente koji su potrebni za dobar i pravilan rad našeg organizma.

http://www.kakolijeciti.com