URASTANJE NOKTA NA NOŽNOM PALCU MOŽETE RIJEŠITI KOD KUĆE, BEZ HIRURGA

Smatra se da svaka peta osoba ima urasli nokat. To je inače jako neugodna i bolna pojava. Urastanje nokta najčešće je na nožnom palcu, ali može se pojaviti i na drugim prstima.

Urastanje nokta u meso zahtjeva precizni hirurški zahvat, te zarastanje poslije toga traje i mjesecima. Također je moguće i liječenje uraslog nokta prirodnim putem, potrebno je malo vremena ali rezultati su vrlo efikasni. Kako se radi postupak pročitajte u nastavku.

Zašto nastaje urastanje nokta?

Urastanje nokta uglavnom nastaje kao posljedica nepravilnog rezanja noktiju. Pravilno je da se nokti režu ravno, a ne zaobljeno u kutovima. Urasli nokat na nožnom palcu je stanje u kojem ivice nokta silom urastaju u kožu na prstu.

Obično nokat urasta na palcu, ali se može desiti i na drugim prstima. Urasli nokat može nastati i kada deformisan nokat na nožnom prstu raste nepravilno u kožu, ili kada koža raste brže nego inače te prekriva ivice noktiju.

Nošenje uske i neudobne obuće također može izazvati ili pogoršati simptome uraslog nokta. Sportisti, posebno fudbaleri zbog udaraca i napora su najviše izloženi riziku.

Kako se razvija urastanje nokta?

Urastanje nokta u početku može da bude bez simptoma, ali kasnije, regija oko uraslog nokta postaje bolna i crvena. Naročito kada postoji konstantan pritisak na prstima. Područje je obično crveno ali može biti i toplo. Ako se ne liječi, može se inficirati.

Urastanje nokta

Urasli nokat na nožnom palcu

Jednom zaraženo, područje postaje bolno, crveno, i često sa oteklinom. Gnoj ispod nokta može da se akumulira i ispod kože pored nokta. Ukoliko je urastao nokat izazvao infekciju, osjeća se stalna neprijatnost u stopalu, bilo da hodate, stojite ili sjedite.

Liječenje uraslog nokta

Kod uraslog nokta preporučuje se odlazak ljekaru. Međutim ako je došlo do infekcije, ili težeg stanja, neizbježna je hirurška intervencija. Hirurg najčešće uklanja dio nokta koji urasta, a ako je prisutan gnoj ispod nokta onda se uklanja cijeli nokat.

Postupak se radi pod anestezijom tako da nije bolan, ali je oporavak dug i težak, zbog rasta novog nokta. Liječenje i zarastanje u težim slučajevima može trajati i do 6 mjeseci.

Ne dozvolite da urasli nokat dođe do te razine, reagujte na vrijeme i neka vam hirurg bude zadnja opcija. Prvo pokušajte problem riješiti prirodnim putem, a mi ćemo vam u nastavku otkriti nekoliko načina kako da to uradite kod kuće i uklonite urasli nokat bez skalpela.

Izvadite urasli nokat uz pomoć pincete i vate?

Prije nego započnete sa ovom metodom, najbitnije je da pripremite teren i dovoljno dobro omekšate kožu oko nokta. Najbolje je da umočite nogu sa uraslim noktom u vruću vodu, te stalno doljevate kako se ne bih ohladila. Ako nije prisutna infekcija, možete koristititi i sol.

Kako izvaditi urasli nokat

POPULARNO:  NAPITAK KOJI ČINI ČUDA: OTAPA SALO, ZA ČETIRI DANA DO 10CM MANJE U STRUKU

Zavisno od razine urastanja, potrebno je najmanje 20 do 30 minuta namakanja. Kada osjetite da je koža oko uraslog nokta mekana, koristite sterilnu iglu ili pincetu kako biste podigli i izvadili nokat koji urasta iz kože. Proces može biti bolan, ali kada ga jednom zadignete, ubacite mali komadić vate ispod, i zatim bol prestaje gotovo trenutno.

Ovo će pomoći da nokat može rasti normalno. Mijenjajte vatu jednom dnevno, ili poslije svakog tuširanja. Kada nokat preraste meso, režite ga ravno, i bez zaobljavanja ivica.

Oblog od limuna pomaže kod uraslog nokta

Pričvrstite krišku svježeg limuna, koji će djelovati poput sredstva za omekšavanje. Koža oko uraslog nokta poslije prespavane noći sa kriškom limuna biti će jako mekana. Ovo možete uraditi umjesto namakanja u vrućoj vodi, pa zatim uraditi gore opisanu metodu.

Može pomoći i kupka od preslice

Usitnjenu suhu preslicu prelijte kipućom vodom, tako ostavite da prekrivena stoji 2 do 3 sata pa zatim ocijedite. Prije upotrebe ponovo zagrijte i namačite nogu sa uraslim noktom 20 do 30 minuta. Kupka od prslice za omekšavanje kože je efikasnija od obične vode.

Oblog od lanenog brašna protiv uraslog nokta

Sjemenke lana treba samljeti, staviti u posudu i uz stalno miješanje dodavati vruću vodu sve dok ne postane kaša. Kada dobijete homogenu smjesu stavite je na gazu, te zatim privijte na prst i ostavite da djeluje preko noći. Ovaj oblog će smanjiti upalni proces. Ovaj oblog možete privijati sve dok nokat ne bude spreman za vađenje i rezanje.

Oblog od patlidžana za gnoj ispod nokta

Sviježi patlidžan je izvrstan lijek za sve gnojne i sporo zarastajuće rane. Ako ga privijete na zagnojeni prst koji uzrokuje urastanje nokta, osjetit ćete olakšanje vrlo brzo. Tokom dana nekoliko puta stavljajte na nokat tanku plošku patlidžana, i lagano umotajte gazom.

Također, gnoj ispod nokta na nozi možete liječiti i kašom od brašna i meda. Umiješajte brašno i med u kašu, zatim stavite na komad gaze i privijajte na nokat. Nakon skidanja ovog obloga, prst isperite čajem od kamilice.

Kao što smo već spomenuli nekoliko puta u tekstu, prirodno liječenje dosta zavisi od razine do koje je urastao nokat u meso. Ako je prisutna stalna bol u stopalu, i ako primjetite gnoj ispod nokta, svakako bi se prije svega trebali javiti liječniku.

Izvor: narodnilijek.com