VEOMA JE BITNO KAKO SE HRANIMO: Ako manje jedete, sporije starite

Pojedine studije pokazale su da bi unošenje manjeg broja kalorija tokom dana moglo pozitivno da utiče na odlaganje procesa starenja i zdravstvenih stanja u tijesnoj vezi sa starenjem, poput gubitka memorije

Neurolozi sa Langon medicinskog centra u New Yorku ustanovili su u toku istraživanja da dijete sa smanjenim brojem kalorija sprječavaju uobičajen rast i pad aktivnosti preko 900 različitih gena povezanih sa starenjem i formiranjem memorijskih zapisa u mozgu.

Naučnici su grupi ženki miševa davali hranu koja je sadržavala 30 posto manje kalorija od hrane davane drugoj eksperimentalnoj grupi.

Nakon nekog vremena vršena je analiza tkiva njihovog hipokampusa, moždane oblasti koja prva strada od Alzheimerove bolesti, kako bi se utvrdilo da li su u međuvremenu nastale neke promjene na genima.

Rezultati su pokazali da restrikcija kalorija praktično zaustavlja nivoe genske ekspresije koji utiču na fenotipe vezane za starenje – kako će se miševi, ljudi i ostali sisari ponašati u starijem životnom dobu.

Ipak, potrebno je sprovesti još mnogo dodatnih istraživanja kako bi se podrobnije utvrdila uloge dijete u zaustavljanju starenja i bolesti vezanih za starenje.

Ako ništa drugo, ovo istraživanje pokazalo je da je veoma bitno čime se hranimo.

Sasvim je sigurno da se ne treba previše opterećivati time, ali ako će nešto manje ugljikohidrata na dnevoj bazi pomoći da zadržimo britak um i u starosti, svakako vrijedi uzeti to u obzir.

 

(SB/Kolektiv.me/Republika.rs/Vesti online.com)  

Exit mobile version