VIDEO / KAKO DO ZDRAVIH I ČISTIH KUĆNIH BILJAKA

Kao i vama i kućnim biljkama treba tuširanje. Prašina i isparavanja koja se gomilaju na listovima zatvaraju pore na biljci i ona otežano diše.

Kiša i vjetar su zaduženi za čišćenje biljaka vani, ali ove kućne ovise o vama, posebno one koje pročišćavaju zarak ili koje se nalaze u kuhinji.

Na njih se ne lijepi samo prašina, već i masnoće, ulja i druge čestice koje se prenose zrakom. One pod tim teretom klonu.

Biljke žive zahvaljujući fotosintezi – upijaju sunčevu svjetlost i ugljen dioksid putem lišća i tako se hrane, ali ako im je lišće prekriveno slojevima prljavštine one će brzo propadati.

Čišćenjem ne samo da ih činite ljepšima, već stimulirate rast, razvoj i kontrolirate najezdu insekata.

TUŠIRANJE

Priredite biljkama s vremena na vrijeme kišu. Stavite saksije u kadu i istuširajte biljke.

Neka mlaz vode bude manji i slabiji – kao nježna kiša – da ne biste pretjerali ni sa vodom.

Ostavite ih da okapaju u kadi i da se malo posuše, pa ih, ako je moguće iznesite malo na sunce. Ovo kupanje im priredite bar svaka tri mjeseca.

Nemojte nježne cvjetove prskati pod jakim mlazom vode. Ne koristite, ipak, hladnu vodu, jer može oštetiti lišće. Također, pod tuš ne stavljajte biljke iz porodice kaktusa i one sa “čupavim” listovima.

BRISANJE

Za one biljke sa “čupavim” listovima poput afričkih ljubičica, nije preporučljivo da ih brišete vlažnom krpicom.

Koristite samo meku četkicu (može i neku staru za zube) i malo ih početkajte da uklonite prašinu. Biljke koje imaju glatke listove može brisati nježnom spužvicom ili pamučnom krpicom sa malo mlake vode.

Za one biljke koje imaju posebno prljave i masne listove može upotrijebiti malo prirodnog deterdženta (poput kastilj sapuna).

Iako se savjetuje da ne koristite mlijeko, jer možete zatvoriti pore mnogi se kunu da dobro djeluje na njihove biljke. Ipak, možete ih poprskati sa malo razrijeđenog piva i prebrisati nježno krpicom. Obrišite listove s obje strane. Budite pažljivi da ih ne polomite.

NJEGA

Uklonite i uvele listove i cvjetove da biste biljki dali prostora za napredak (posebno pregledajte i zemlju u saksiji). Uklonite i stabljike koje na sebi nemaju listova.

Listove možete probati prebrisati i korom od banane. Unutrašnjim dijelom prelazite preko listova – krenite od unutrašnjosti prema vrhu lista. Tako ćete dobiti lijep sjaj, a nećete oštetiti biljku.

Ako je sunčano i lijepo vrijeme (ali ne i pretoplo) izvadite kućne biljke u “šetnju”.Našpricajte ih običnom vodom i stavite vani na stazice. Ovo je dobro vrijeme da ih pregledate i uklonite insekte, ako ih pronađete. Prebrišite listove i ponovo ih malo našpricajte običnom vodom, zalijte i ostavite malo na nježnom suncu.

http://receptizasve.com