VIŠE ĆETE CIJENITI ŽENE KAD OVO PROČITATE: ZANIMLJIVOSTI O ŽENSKOM TIJELU ZA KOJE SKORO NIKO NE ZNA!

Svi znamo o nevjerovatnoj izdržljivosti ženskog tijela, a poznate su nam i razlike između muškaraca i žena.

zene-posebne

Međutim, da li ste znali kako celulit nije “loša mast”, već nešto sasvim normalno? A da li ste znali kako su žene racionalnije od muškaraca?

U nastavku pogledajte 10 činjenica o ženskom tijelu za koje vjerovatno nikada niste čuli:

1. ŽENSKI VRATOVI SU FLEKSIBILNIJI

Da li ste nekada primijetili kako se žene i muškarci okreću kad ih neko zove?

Ukoliko obratite pažnju, vidjet ćete kako muškarac okreće cijelo tijelo, a žena samo okrene glavu. Razlog leži u strukturi mišića koja je elastičnija u ženskom tijelu.

Upozorenje za dame: prema studiji Medicinskog centra Sveučilišta Loyola, žene imaju češće bolove u vratu od muškaraca.

2. ŽENE IMAJU OSJETLJIV SLUH DOK SPAVAJU

Ova činjenica je rezultat evolijskog procesa. Žene su osjetljivije na zvukove dok spavaju, tako da će brzo čuti dijete kad plače. Dobra vijest je što ovo pravilo važi samo za visoke zvukove. Govorenjem u nižem registru nećete razbuditi ženu.

Nepravedno u ovoj situaciji je što su žene također osjetljivije na poremećaje spavanja od muškaraca.

3. ŽENE IMAJU JEDNU DOJKU VEĆU OD DRUGE

Razlika može biti skoro nevidljiva ili veoma primjetna, ali u oba slučaja nema razloga za zabrinutost. Niko nema apsolutno simetrične grudi. Postoji mnogo razloga za to. Razlog može biti, na primjer, volumen tkiva dojke ili različite veličine ili oblik prsnog džepa. Ponekad je razlog i u elastičnosti kože.

4. ŽENE SU RACIONALNIJE OD MUŠKARACA

Uprkos uvriježenom mišljenju kako su žene emocionalnije, a muškarci racionalniji, stvarnost je suprotna od toga. Deblji korteks je povezan sa boljim rezultatima na niz kognitivnih i općih testova inteligencije. A ženski mozgovi imaju mnogo deblji kortikal od muškaraca.

POPULARNO:  DJEVOJČICA S OMOTA PLAZMA KEKSA JE PORASLA U PRAVU LJEPOTICU

Muškarci imaju viši volumen mozga, koji igra veliku ulogu u emocijama i donošenju odluka.

5. CELULIT NIJE LOŠA STVAR

Celulit nije medicinski pojam, niti je znak pretilosti, već znak zrele žene. Prema statističkim podacima, samo jedna od 40 žena nema ovu vrstu akumulacije masti u glutealno-femoralnom području.

Masno tkivo igra važnu ulogu u proizvodnji hormona, uključujući estrogen.

Zašto da se brinemo, kad ni Marilyn Monroe nije?

6. ŽENE SE NAPIJU BRŽE OD MUŠKARACA

Žene imaju manje vode u svojim tkivima od muškaraca. Šta to tačno znači? Žene se napiju brže od muškaraca jer su njihova tkiva manje sposobna da probave alkohol prije nego dođe u krvotok.

Žene se znoje manje od muškaraca. To može biti dobro, ali i razlog zašto žene tako slabo podnose toplotu. Zbog niže razine vode i zbog manjeg volumena krvi, razine hemoglobina kod žena su 12% niže nego kod muškaraca.

7. ŽENE SE JAČE VEŽU ZA DRUGE LJUDE

Razlog za ovo je što žene iamju veću razinu oksitocina. Oksitocin je takozvani ljubavni hormon, koji promiče vezanost, učvršćuje odnose i olakšava stres.

8. TIJELO ŽENA SE MIJENJA I U NJIHOVIM DVADESETIMA

Ženska tijela rastu i mijenjaju se i u dvadesetima. Dakle, ukoliko ste imali lude i nezdrave tinejdžerske godine, nije kasno promijeniti životni stil. Jedite banane i bademe, koji sadrže dosta kalcija, a koji pomaže da kosti jačaju.

9. ŽENE SU KREATIVNIJE

Istraživanja su pokazala kako su mreže u ženskom mozgu bolje povezane nego mreže u muškom mozgu. To znači da su žene brže i bolje u stvaranju kauzalnih veza, ali se ujedno lako naviknu na rutinu.

10. EUROPLJANKE IMAJU SVJETLIJU PUT OD MUŠKARACA

Prema novom istraživanju, Europljanke imaju veću šansu da budu svjetlije puti od muškaraca.

izvor: novi.ba

( ŽivotniMagazin.com )