VITKI BEZ MUKE: DA LI JE BOLJE IZBJEGAVATI SLATKIŠE ILI HLJEB

Ako nastojite da smršate, vjerovatno ste često u dilemi – šta preskočiti za vrijeme oborka: poslasitce ili hljeb.

Brojni stručnjaci za ishranu savjetuju da, ako želite da smršate, za vrijeme večere nužno je učiniti izbor: hljeb ili desert. Ali šta je ipak najbolja opcija ako pokušavate izgubiti na težini?

Na veselje mnogih, odgovor na ovo pitanje je jasan – uvijek je bolje izabrati desert, iako desert pored hljeba od cjelovitog zrna izgleda znatno lošijom opcijom zbog toga što neretko sadrži šećer, a samim tim i prazne kalorije.

Pored toga, prema riječima naučnika, bolje je odlučiti se za desert, a preskočiti korpicu s hljebom. Naime, većina ljudi veliki su sladokusci i jednostavno neće biti zadovoljni ako obrok ne zaokruže nečim slatkim, odnosno ako kvota slatkog ostane neispunjena, piše womenshealthmag.com. Ako pak preskočite desert, vjerovatno ćete se osjećati nezadovoljno i nećete odoljeti prije spavanja pojesti barem pola kutije keksa – što će na kraju značiti da se niste ničega ni odrekli te ste pojeli i hljeb i desert.

POPULARNO:  BALZAM KOJI KOSU PONOVO VRAĆA U ŽIVOT!

Međutim, valja obratiti pažnju i na vrstu deserta koji ćete pojesti; radije preskočite tortu prepunu fila i radije se odlučite za kakav voćni kolač, ili pak onaj od tamne čokolade ili kokosa.

 

Izvor: tportal.hr