VOĆE KOJE SE PREPORUČUJE DIJABETIČARIMA

Dijabetes je autoimuna bolest u kojoj osoba ima visok nivo šećera u krvi zato što tijelo ne proizvodi dovoljnu količinu inzulina ili zato što stanice ne reagiraju na proizvedeni inzulin.

Prehrana s malo šećera i masti ponekad može uskratiti brojne užitke. Stručnjaci su jedno vrijeme smatrali kako dijabetičari ne bi smjeli jesti voće, ali današnji dokazi upućuju na sasvim suprotno. Stručnjaci ističu kako je voće važan dio prehrane kod dijabetičara, a mi vam preporučujemo vrste koje su za dijabetičare najbolje.

Jabuka

Ova voćka je odličan izbor za dijabetičare. Sadrži malo kalorija, a potiče tijelo na sagorijevanje ostalih kalorija. Bogate su izvor pektina koji ima antioksidativna svojstva, što smanjuje nivo slobodnih radikala i rizik od nastanka raznih bolesti.

Bobičasto voće

Bobičasto voće sadrži antocijane koji im daje crvenu boju i potiče oslobađanje inzulina, regulira šećer u krvi i smanjuje rizik od nastanka srčanih bolesti.

Grejp

Može se koristiti za smanjenje rizika od nastanka visokog nivoa šećera u krvi, naročito kada se konzumira s namirnicama koje imaju nizak nivo masti, šećera i škroba.

Lubenica

Voće koje sadrži visok nivo vode kao što su lubenica, jagode, papaja ili šljive, djeluju odlično kod usporavanja apsorpcije glukoze. Dijabetičari moraju voće s velikim nivoom vode konzumirati svakodnevno.

Izvor: Faktor