Vrste i uzroci: Noćno mokrenje u krevetu

Vrste noćnog mokrenja

Postoje dvije vrste noćnog mokrenja, a to su: primarno i sekundarno. Primarno mokrenje znači da dijete ima ovaj problem od početka i stalno, bez perioda u kojima je dijete bilo suho. To znači da dijete sa primarnim mokrenjem nije nikada bilo suho tokom noći. Sekundarno noćno mokrenje znači da dijete mokri noću u krevetu, ali da ima i duže periode (najmanje 6 mjeseci) kada je suho.

Šta izaziva primarno mokrenje u krevet?

Uzrok leži najčešće u jednom razlogu ili kombinaciji više njih:

  1. Dijete ne može izdržati bez mokrenja cijelu noć,

2.Dijete se ne probudi kada je mokraćni mjehur pun,

  1. Dijete proizvede velike količine urina tokom noći,
  2. Dijete ima loše razvijene toaletne navike.

Većina djece ignoriše potrebu za mokrenjem što je moguće duže. Roditelji to mogu prepoznati kada vide dijete da stišće noge, napreže lice, vrpolji se, skakuče s jedne noge na drugu itd.

Šta uzrokuje sekundarno noćno mokrenje?

Sekundarno mokrenje može biti simptom neke bolesti ili emocionalnog problema. Dijete sa sekundarnim noćnim mokrenjem najvjerovatnije ima i druge simptome, kao što su mokrenje tokom dana.

Najčešći uzroci sekundarnog mokrenja su:

  1. Infekcija urinarnog trakta – Ova infekcija iritira mokraćni mjehur, a time izaziva bol i peckanje tokom mokrenja, te jaku i čestu potrebu za mokrenjem. Može se desiti da infekcija urinarnog trakta ukazuje na drugi problem npr. anatomske prirode, ali to uvijek treba provjeriti sa doktorom koji je specijaliziran u toj oblasti.
  2. Dijabetes – Osobe koje imaju dijabetis imaju visok nivo šećera u krvi. Zbog toga tijelo poveća proizvodnju urina da bi se riješilo viška šećera. Ako dijete mora često mokriti to može ukazivati na dijabetis.
  3. Anatomska abnormalnost – Anormalnost u građi određenog organa, mišića ili nerva koji je uključen u procesu mokrenja takođe može izazvati urinarne probleme, što se može pokazati noćnim mokrenjem u krevetu.
  4. Neurološki problemi – Abnormalnosti u nervnom sistemu, povreda ili bolest nervnog sistema može poremetiti delikatnu neurološku ravnotežu povezanu s kontrolom mokrenja. To znači da signal koji šalje mokraćni mjehur da je pun ne dopire do mozga, pa dijete toga nije ni svjesno.
  5. Emocionalni problemi – Stresan život kod kuće, gdje se roditelji često svađaju, takođe može izazvati noćno mokrenje u krevetu. Velike promjene kao što su početak škole, dobijanja brata ili sestre i preseljenje su stresori koji mogu izazvati noćno mokrenje.
POPULARNO:  ISHRANA ZA OSOSBE S POVIŠENIM ŠEĆEROM

Da li je mokrenje u krevet nasljedno?

Smatra se da mokrenje u krevet jeste nasljedna stvar. Mnoga djeca koja se mokre u krevetu imaju roditelje koji su to isto radili. Većina djece  prestane sa mokrenjem u krevetu sama od sebe otprilike u onim godinama kada su i njihovi roditelji.

predskolska.ba