Za ne daj Bože: Lijekovi koje uvijek treba imati u kući!

Određene tegobe nas veoma često hvataju nespremne.

Nema čovjeka koji se bar jednom u životu nije suočio sa iznenadnim tegobama različitog tipa, koje ne smatramo dovoljno ozbiljnim da bismo zbog njih išli kod doktora, ali nam je ipak potrebna pomoć u vidu različitih tableta, tečnosti, krema…

Neke od najčešćih su glavobolja, problemi sa stomakom (dijareja, zatvor, nervozna crijeva), curenje nosa, iznenadni kašalj, posjekotine, opekotine i drugi problemi sa kožom, prenosi “Stil“…

Ovakve situacije nas uvijek uhvate nespremne, pa je zato veoma važno da u kući imate mini-apoteku koja sadrži sve što vam je potrebno da se odmah uhvatite u koštac sa iritantnim tegobama!

O dobroj kućnoj apoteci posebno treba da vode računa ljudi koji imaju neku hroničnu bolest ili žive sa starijim, bolesnim ljudima i djecom.

Odvojite jedan čist, suv kutak i napravite svoju kućnu apoteku, koja treba da sadrži sljedeće:

Sredstva za dezinfekciju rana

Nikad ne znate kada ćete se posjeći, ogrebati ili na neki drugi način povrijediti dok obavljate kućne poslove. Zato je važno da u kućnoj apoteci imate sredstva za dezinfekciju rana. Najbolji izbor su jod i hidrogen.

Flaster, zavoj, sterilna gaza

Nakon što ranu očistite, treba da se osigurate da do nje neće moći da dođe prašina, prljavština i druge čestice koje bi mogle da izazovu infekciju. Nakon dezinfekcije jodom ili hidrogenom, sačekajte da tečnost osuši, pa ranu previjte flasterom, gazom ili zavojem, u ovisnosti od veličine. Ako je rana duboka i ne možete da zaustavite krvarenje, hitno otiđite kod doktora.

Alkohol

Tečnost koju koristimo za dezinfekciju skoro svega – od kože, do nakita i različlitih predmeta u domaćinstvu koji treba uvek da budu čisti. Zato je boca alkohola obavezna u svakoj kući.

Fiziološki rastvor, igla i špric

Prva pomoć za hidrataciju organizma u bolnicama, a kod kuće takođe ima sjajne namjene. Fiziološkim rastvorom možete da čistite lice (pazite da to ne radite prečesto), ispirate nos, ublažite iritaciju oka. Ako u kući imate malu bebu, uz fiziološki rastvor obavezno nabavite i iglu i špric, i uvijek ćete imati rješenje na dohvat ruke za bebin zapušen nosić. Iglu zabodite u bocu da oslobodite vazduh i da spriječite vakuum efekat, špricem izvlačite tečnost.

POPULARNO:  Više nikad nećete peglati odjeću: Domaćice iz Azije otkrile odličan trik!

Analgetik

Za slučaj glavobolje, zubobolje i drugih bolova u kostima, bilo bi odlično da u kući imate analgetik. Najbolje je da uz konsultaciju sa ljekarom otkrijete koji bi za vas bio najbolji izbor. Osim što otklanjaju bolove, neki analgetici i spuštaju temperaturu.

Mast, krema ili gel za otoke, povrede i bolove

Često nas tu i tamo zaboli, klecne, otekne… Ovi proizvodi pružaju instant olakšanje!

Mast ili krema za opekotine

Veoma česta povreda u kuhinji, koju je neophodno umiriti odgovarajućim sredstvom za liječenje opekotina. Ukoliko su opekotine izuteno jake, crvenilo ne popušta, opečeno mjesto počne jako da boli ili se čak javi i temperatura, neophodno je da se javite doktoru.

Probiotik

Problemi sa stomakom su veoma učestali, pa bi trebalo da kod kuće uvijek imate kutiju probiotika, koji će vam brzo pomoći kada se javi zatvor, dijareja, nervozan stomak i slične tegobe.

Preparati za iskašljavanje

Jedan od najirirtantnijih simptoma koji se u ovo doba godine veoma često javlja, svakako je kašalj. Dosadan, ali obavezan pratilac prehlade i gripa treba da se liječi što prije, kako bi se izbjegle opasnije posljedice, poput upale pluća ili bronhitisa. Konsultujte se sa farmaceutom ili doktorom koji bi preparat za iskašljavanje za vas bio najbolji – sirup, tablete ili kapi za inhalaciju.

Lijekovi za djecu

Djeca se još češće nego odrasli bore sa upornim kašljem, pa na vrijeme obezbjedite dobar preparat za iskašljavanje prilagođen njihovom uzrastu, koji će im olakšati tegobe i pomoći da što prije izbace šlajm. Obavezno na spisku dječjih lijekova koje uvijek treba imati u kući nalazi se i sirup za snižavanje temperature.

Naravno, bilo bi dobro da u kući uvijek imate i prirodne lijekove – čajeve, a od “aparata” je obavezan toplomjer. Ukoliko postoji potreba za tim, nije loše nabaviti i mjerač krvnog pritiska i šećera. Takođe, osobe koje imaju neku hroničnu bolest i terapiju prepisanu od strane doktora, uvijek bi u kući trebalo da imaju svoj lijek nadohvat ruke.