ZABORAVLJENE KRALJICE LETNJIH BAŠTA: ZAPOSTAVLJENO RASKOŠNO CVEĆE NAŠIH BAKA IDEALNO ZA DVORIŠTE

Niže cveće sadite uz ivicu leja, a kako ona odmiče u širinu, sadite više cveće…

Odabrati vrstu cveća za dvorište svake sezone je izazov. Da li se pridržavate proverenih kombinacija ili svake godine malo eksperimentišete?

Predlažemo vam pomalo zapostavljeno cveće, koje je podjednako raskošno kao i današnje, popularno.

Leje u dvorištu mogu biti od jedne vrste cveća, pa do nebrojenih kombinacija.

Jedino pravilo koje bi trebalo poštovati jeste da niže cveće sadite uz ivicu leja, a kako ona odmiče u širinu, sadite više cveće.

Sve ostalo je stvar ličnog izbora. Leje mogu biti jednobojne, u dve ili više boja. Ovo leta, a još nije kasno za sadnju, predlažemo vam šuškavac i salviju.

Nekada, kada rasadnika nije bilo u ovolikom broju, domaćice su čuvale seme i same proizvodile rasad baš ovih vrsta cveća.

Njima se pridružuje i nežna nemesija, živopisna, nežna biljka, idealna za terase.

Šuškavac- baštenska zimnica

Slamnati cvet ili šuškavac je biljka živopisnih cvetića, koji ukrašavaju bašte, terase i prozore tokom leta i jeseni.

Grmolikog je oblika, raste do 80 centimetara, a ime je dobila, jer su joj cvetovi papirno-slamnate strukture, sakupljeni u glavičaste cvasti.

Ukrašavaju baštu raskošnim bojama – žutom, narandžastom, crvenom, ružičastom, a mogu biti i beli ili bronzano ljubičasti.

Cvet se pojavljuje od juna do oktobra. Zanimljivo je da su tokom noći ili u kišnim danima cvetovi zatvoreni. Najbolje raste na sunčanoj strani, umereno plodnom, vlažnom i dobro propusnoj zemlji.

Ovo cveće je u jesen bere i suši na senovitom mestu, a da pri tom cvetovi ne gube na koloritu, tako da su idealni kao “baštenska zimnica”.

POPULARNO:  PAPRIKA SA RENOM: ODLIČAN RECEPT ZA LJUTU SALATU ZA ZIMU!

Ukrašavaju sobe sve do naredne sezone. Cvetovi se beru dok su poluotvoreni i tokom sušenja će se potpuno otvoriti.

Salvija – crvena ukrasna žalfija

Salvija ili latinskog naziva Salvia Splendens je jedna od najatraktivnijih i najbogatijih cvetnica.

Zovu je još i ukrasna žalfija. Priroda joj je dala lepotu za oko, ali je zanimljivo da je jedna od retkih vrsta cveća koje ne mirišu.

Najčešće se viđa sa cvetovima intenzivno crvene boje, koji počinju da se otvaraju već u maju i traju sve do prvih mrazeva.

U jednom cvatu nalazi se od 30 do čak 90 cvetova. Definitvno je treba saditi na sunčanim pozicijama. Orezivanje joj nije potrebno.

Jedini posao je uklanjanje precvetalih cvetova. Obratite pažnju – ima jak koren i dajte joj dovoljno prostora.

Nemesia – princeza terasa

Nemesia je godišnja sezonska biljka. Cvetovi su joj sitni u raznim bojama, a ima i vrsta čiji su cvetovi dvobojni, pa podsećaju na minijaturnu varijantu ljubičica dan-noć.

Idealna je za dekoraciju žardinjera, visećih saksija, ali i leje u vrtu. Zbog niskog rasta uvek je dobar izbor za kamenjare. Ima ih oko 60 vrsta, jednogodišnjih i višegodišnjih žbunastih biljaka i pripada porodici Scrophulariaceae.

Potiče iz južne Afrike, ali su se odlično pokazale na našim prostorima. Cveta od sredine marta pa do kraja jeseni. Cvetovi su joj sitni i deluju nežno.

Traži umereno zalivanje, jer zbog zadržavanja vode u zemljištu dolazi do truleži na korenu.

U toku leta nije poželjno ostaviti ih na južnim i zapadnim ekspozicijama zbog jake osunčanosti.

Izvor: stil