ZAGRLJAJ ILI DODIR DJELUJU POPUT ANESTEZIJE I SMANJUJU BOL

Dodiri i zagrljaji povezuju se s mnoštvom zdravstvenih blagodati. Smanjuje stres i olakšava bol, a dodirima i učvršćujemo veze s drugima.

Na Univerzitetu California, naučnici su otkrili da ako voljenu osobu držite za ruku, možete uveliko smanjiti bol. Posebno moćno to djeluje na žene. Naprimjer tokom poroda čak i poput anestezije. A osim dodira i pogled umiruje. Čak i fotografije voljenih osoba imaju sličak efekat.

Iscjeljujuća moć dodira

U istraživanju koje su proveli, učestvovalo je 25 mladih žena koje su u ljubavnim vezama ne manje od šest mjeseci. Dobile su manje opekotine i osjećale manju bol dok su gledale u fotografije svojih partnera. Slično je i u trenucima kad su držali ruke svojih partnera dok su im na nadlakticama stavljani umjereno bolni podražaji topline. One su naučnicima rekle da ih boli manje dok nekoga, čak i stranca, drže za ruku.

POPULARNO:  PLATIO JE LIJEKOVE KOJE JE DJEČAK UKRAO ZA BOLESNU MAMU: ŠTA SE DOGODILO 30 GOD KASNIJE RASPLAKAT ĆE VAS!

Naučnici ne znaju zašto dodir toliko smanjuje bol, ali snaga zagrljaja još je veća. U zaključku istraživanja stavljeno je da dodir i zagrljaj imaju iscjeljujuću moć, a stručnjaci savjetuju da se za sretan život svaki dan morate grliti, piše

 

Ordinacija“…