Zaštitite dete: Prevencija, simptomi i lečenje najčešćih letnjih infekcija

Koje su to najčešće letnje infekcije, kako da ih prevenirate, ali i kako da reagujete ukoliko do njih ipak dođe, savetuje dr Vesna Vuleković, načelnica Službe za zdravstvenu zaštitu dece Doma zdravlja ‘Novi Sad’.

Tokom letnjih meseci osetljiva dečija koža izložena je različitim, nepovoljnim uticajima – suncu, hloru, morskoj i prljavoj (ili nedovoljno čistoj) tekućoj i vodi u bazenima, vetru. Sve su to okolnosti koje mogu delovati nadražajno, te izazvati infekcije ili dehidriranost kože.

Promene mogu biti od potpuno bezazlenih do onih koje zahtevaju ozbiljno lečenje, kaže načelnica Službe za zdravstvenu zaštiti dece Doma zdravlja “Novi Sad” Vesna Vuleković.

1. Crevne infekcije

Tokom letnjeg perioda, najčešće posete pedijatrima uzrokovane su crevnim infekcijama, a koje izazivaju bakterije i virusi iz pokvarene hrane i prljave vode. Mleko, jaja, meso i svi proizvodi od ovih namirnica, te nedovoljno oprano voće i povrće najčešći su izvor infekcija.

Simptomi trovanja hranom i vodom su malaksalost, mučnina, povraćanje, dijareja, povišena telesna temperatura.

Važno je što pre se obratiti pedijatru, kako bi se odredio uzrok i adekvatna terapija.

Da bi se izbegle ove neprijatne situacije treba voditi računa o rokovima trajanja konzumirane hrane i pravilnom načinu čuvanja iste.

2. Urinarne infekcije

Jednako zastupljene, u letnjem periodu naročito, su urinarne infekcije. Peckanje i svrab u predelu genitalija, učestalo i bolno mokrenje, pojava sekreta – sve su to neprijatni simptomi i neophodna je poseta pedijatru, radi utvrđivanja uzroka i određivanja adekvatne terapije.

Kako je vlažan, naročito sintetički materijal pogodan za razvoj brojnih infekcija, preporučljivo je promeniti deci kupaći kostim, uz prethodno sušenje kože.

Toplota, suv vazduh, prljava i preterano hlorisana voda uzroci su čestih infekcija očiju tokom letnjeg perioda. Leti se deca više znoje, ali i trljaju oči prljavim rukama, borave u klimatizovanim prostorijama što takođe dovodi do niza iritacija.

Ukoliko crvenilo, suzenje, otok i druge slične neprijatnosti u predelu oko očiju ne prestanu u roku od 24 časa, važna je poseta pedijatru, pa i konsultacija sa oftalmologom, radi određivanja adekvatne terapije.

POPULARNO:  Bokvica ili trputac

Kao deo preventive, obezbedite deci adekvatne naočare za sunce sa zaštitnim filterima od UVA i UVB zračenja.

4. Upala uha

Boravak na moru, jezeru, reci ili bazenu, te direktno izlaganje slušnog kanala različitim bakterijama, gljivicama i hloru izaziva upalu spoljašnjeg uha.

Prvi simptom je bol, koji se pojačava kako bolest napreduje, a mogu se javiti i povišena temperatura i sekret iz uha. Važno je što pre obratiti se lekaru.

5. Kožne infekcije

Bakterije se vrlo lako razmnožavaju i šire i kontaktom na nežnoj dečijoj koži, tako da su kožne infekcije vrlo česte tokom leta. Obično su mesta mikropovreda – mikrolezija (oštećenja kože koja se i ne vide golim okom), koja su svakodnevna i uobičajena pojava, u kontaktu sa prljavom vodom i peskom punim bakterija, idealno mesto za razvoj infekcija.

Crvenilo sa ili bez svraba i povišena telesna temperatura prvi su simptomi kožnih problema. Naravno, neophodna je adekvatna terapija, prema preporuci pedijatra ili dermatologa. Kako su deca podložnija kožnim infekcijama ne preporučuju se neproverena mesta za kupanje i igranje, ali i insistira na adekvatnom održavanju lične higijene.

6. Infekcije usta

Sunčevi zraci, ali i slana morska i nedovoljno čista rečna i jezerska voda, te hlor u bazenima, izazivaju pucanje i perutanje usana, što stvara pogodno tlo za razvoj infekcija, kako samih usana, tako i usne duplje i zuba. Ukoliko se jave bilo kakve promene, bol ili druge nelagodnosti važno je obratiti se za pomoć pedijatru.

Preventivno, dobro je pred odlazak na letovanje obaviti detaljnu kontrolu i eventualnu popravku zuba, u skladu sa preporukom stomatologa.

Preporučuje se i redovno korišćenje balzama za usne sa UV zaštitom.

Konačno, opšti savet dr Vuleković je da se deca rashlađuju, ali da se izbegavaju neproverena kupališta i da se obavezno tuširaju pre i posle kupanja u bazenu ili moru, te presvuku u suvu garderobu. 

Važno je postepeno i dozirano izlaganje suncu, naročito kod dece sklone alergijama, uz korišćenje adekvatnih zaštitnih krema sa odgovarajućim zaštitnim faktorom, a prema preporuci pedijatra ili dermatologa.