Zašto ne smijete dozvoliti da voda za kafu dvaput proključa

Zato sljedeći put kada vam se dogodi da vam voda suviše dugo ključa, ne budite lijenji, te sipajte novu vodu kako biste sačuvali zdravlje

Kada u žurbi stavimo vodu za kafu ili čaj često nam se dogodi da se sjetimo tek kada je gotovo sva voda uvjerila. Većina samo dolije novu vodu u već proključalu i zakuha kafu. Međutim, stručnjaci tvrde da je ova navika izuzetno štetna i da je se moramo što prije riješiti.

Čak i zdravi minerali na ovaj način postaju štetni, što se jasno vidi na primjeru kalcijuma koji na ovaj način stvara kamenac. Istraživavanja pokazuju da se duplim kuhanjem arsen, nitrati i fluor iz vode povećavaju, što je jako štetno za organizam.

Svjetska zdravstvena organizacija upozorila je da je u takvoj vodi za piće najveća opasnost visoka količina arsena, jer može da dovede do trovanja, problema sa organima za varenje, dijabetesom i kardiovaskularnim bolestima.

POPULARNO:  SAD GA MOŽETE JESTI KOLIKO HOĆETE, BEZ DEBLJANJA

Voda koja je dugo vrila sadrži i veliku količinu nitrata koji se, kada se duže vrijeme izlože visokoj temperaturi, pretvaraju u nitrozamine koji su kancerogeni. Zato sljedeći put kada vam se dogodi da vam voda suviše dugo ključa, ne budite lijenji, te sipajte novu vodu kako biste sačuvali zdravlje.


(DEPO PORTAL/dg)