Zbog ovoga je dobro jesti masline

Berba maslina je započela što je idealna prilika da se upoznamo s ovom nevjerojatnom namirnicom koju naše tijelo voli. Želite li biti sigurni da u organizam unosite samo najbolje saznajte zašto bi baš danas trebali pojesti pokoju maslinu.

 

Masline, posebno one crne izvrstan su antioksidans koji djeluje kao “čistač” organizma od štetnih tvari. Masline pomažu tijelu da izbaci holesterol – loše masnoće koje se talože u krvnim žilama te time smanjuju mogućnost od kardio-vaskularnih bolesti. Isto tako, maslinovo ulje jača imunitet te je savršen saveznik protiv alergija.

Pomaže kod mršavljenja

Masline sadrže masnoće, ali isključivo one dobre za kojima naše tijelo žudi. Takve masnoće ne ostaju “zaglavljene” u masnim stanicama već ih tijelo koristi i troši te time pomažu kod mršavljenja. Masline su izvrsna grickalica uz obrok ili između njih jer će vas zasititi na najzdraviji mogući način.

Protiv bolova i upala

Masline, kao i neprerađeno maslinovo ulje sadrže snažne antioksidanse, no ova ukusna i slana namirnica smanjuje nivo boli i djeluje poput lijeka za ublažavanje bolova. Isto tako, masline sadrže sastojke poput oleokantala – spoja karakterističnom po gorkastom okusu, koji ima snažna protuupalna svojstva.

POPULARNO:  JEDNOSTAVNO ZASPITE SA OBLOGOM OD LUKA OKO VRATA I POMOZITE SVOJOJ ŠTITNOJ ŽLIJEZDI!

Za zdravlje kose i kože

Masline, kao i njihov najbolji nusprodukt – maslinovo ulje imaju nevjerojatan efekat na naše tijelo. One sadrže veliku količinu nezasićenih masnih kiselina, kao i omega-3 koje hrane, štite i hidratiziraju kožu i kosu. Za to je zaslužan i vitamin E koji kožu štiti od ultraljubičastog zračenja. Maslinovo ulje njeguje kožu i kosu i izvana tako da je opskrbljuje vlagom. na mokru kožu nakon tuširanja nanesite maslinovo ulje ili ga pak koristite kao masku za kosu.

Za zdravlje probavnog trakta

Masline su bogate prehrambenim vlaknima koje su neophodne za normalan rad probavnog trakta, ali i vitaminom E te nezasićenim masnoćama koje “čiste” crijeva od slobodnih radikala. Šoljica crnih maslina sadrži 17 posto dnevne doze vlakana koja pomažu hrani da se brzo i maksimalno razgradi.

 

Otisak.ba