PELIN – GORKI LIST, SPAS ZA ŽENSKE PROBLEME

Pelin je u našem jeziku sinonim za gorčinu, a upravo ta gorčina u kombinaciji sa mnogim drugim ljekovitim svojstvima svrstava pelin među najljekovitije biljke.

Još od davnih vremena poznat je kao pomoć kod ženskih problema tako da se i danas preporučuje kod bolnih, ali ne i obilnih menstruacija, jer pojačava krvarenje. Pored toga što ublažava bolove pelin pomaže i kod neredovnih menstruacija i simptoma menopauze.

Gorke supstance pelina pospešuju apetit i pomažu ljudima, koji pate od gastritisa i manjka želučane kiseline, ali se ne preporučuje kod ljudi koji imaju čir.

Veoma je efikasan kod trovanja hranom, crijevnih parazita, uspješno pomaže pri regeneraciji jetre.

Interesantno je da pomoću ovog gorkog lista možete vašeg kućnog ljubimca spasiti od buva tako što ćete svjež list pelina zdrobiti među prstima i preliti sa zagrijanim jabukovim sirćetom. Kad se ohladi, tečnost razblažite sa vodom i poprskajte kućnog ljubimca.

Ne preporučuje se trudnicama, jer može da izazove kontrakcije kao ni dojiljama i ljudima koji su skloni unutrašnjim krvarenjima.

Za probleme sa neredovnim menstruacijama napravite mješavinu od 100 g pelina, 100 g žalfije i 100 g peršuna. Četiri kašike ove mješavine prelijte sa pola litra vode, poklopite i ostavite da stoji pola sata. Pijte čaj sedam dana prije nego što bi trebalo da dobijete menstruaciju i prestanite kad je dobijete.

(lpm