Zeleni čaj je odličan za prevenciju raka

Istraživači sa Sveučilišta u Seulu trenutno testiraju može li zeleni čaj smanjiti rizik od raka debelog crijeva.

 

Ideja znanstvenika je u tome što su već otprije poznata istraživanja da zeleni čaj ima svojstva kojima potpomaže probavi i može spriječiti polipe, koji mogu biti preteča raka debelog crijeva.

Studija koja se provodi također se oslanja i na druge zdravstvene blagodati zelenoga čaja.

Jedna takva prethodna studija provedena je u Japanu. Njome je utvrđeno da ljudi koji su pili zeleni čaj su imali puno manji rizik od polipa. U toj je studiji utvrđeno da kahetini zelenog čaja imaju sposobnosti u prevenciji raka, a njihova je aktivnost mnogo jača od onoga što po tom pitanju mogu napraviti kalcij te vitamini C i E.

Zeleni čaj se razlikuje od ostalih vrsta kada je riječ o tome kako se lišće čaja obrađuje. Oksidacija je tu vrlo važna stvar. Zeleni čaj je jedinstven, jer za razliku od ostalih čajeva nema svojstvo oksidacije lišća. Nakon što je ubran odmah se zagrije u tavi ili iznad pare i time se zaustavlja proces oksidacije. Kao rezultat toga, zeleni čaj se smatra napitkom koji postoji u svom najčišćem obliku.

POPULARNO:  KARDIOLOZI OBJAVILI REZULTATE VELIKOG ISTRAŽIVANJA: Osobe s visokim tlakom sada mogu mirno spavati...

Oksidacija ugrožava ljudsko zdravlje i može dovesti do degenerativnih bolesti. Poznat je i pojam oksidativnog stresa koji je obično uzrokovanim kroničnim stresom, lošom prehranom, pušenjem i prekomjernim unosom alkohola. U konačnici se kao rezultat oksidacije javljaju slobodni radikali koji imaju svoju ulogu u razvoju mnogih teških bolesti.

Uz zeleni čaj, postoji još nekoliko namirnica za koje se vjeruje da pomažu u borbi protiv slobodnih radikala i time smanjuju rizik od raka debelog crijeva. Što se tiče te bolesti, dobro je izbjegavati crveno meso, kako bi smanjili rizik.

 

http://www.kakolijeciti.com