Želite li da vaše dijete ima zdrav vid obratite pažnju na … Želite li da vaše dijete ima zdrav vid obratite pažnju na …

U posljednjoj polovici 20. stoljeća Sjedinjene Države su ostvarile impresivan napredak u osiguravanju zdravlja djece.

 

Proboj medicinskih istraživanja je rezultirao vakcinama za mnoge bolesti iz djetinjstva. Programi javnog zdravlja su obrazovali roditelje o važnosti ovih vakcina, a državni i gradski zakoni su zahtijevali da imunizacija bude uslov za djecu koja trebaju krenuti u školu. Dobra vijest je da su sada naša djeca mnogo zdravija, a bolesti kao što su polio i difterija, koje su nekada mučile djecu, su u suštini iskorijenjene.

Međutim, i dalje moramo poboljšati jednu od najosnovnijih potreba naše djece – zdravlje očiju.

Djeca koja se približavaju školskom uzrastu bi trebala imati godišnji pregled očiju kod profesionalnih i licenciranih doktora za njegu očiju, baš kao što imaju redovne fizičke i stomatološke preglede. Roditelji se ne mogu samo oslanjati na preglede očiju koji se održavaju u školama ili čak u kancelarijama pedijatara da bi saznali kakve probleme oka njihova djeca mogu imati. Uostalom, sama djeca ne znaju da li je njihov vid narušen, jer je to sve što su ikada i vidjeli.

Dok su dječije bolesti tijela – ospice, zaušnjaci, itd – dobro poznati, oštećenja koja utječu na oči su manje zastupljena. Na primjer, ambliopija. Da li vam je poznata? Da li znate kako može utjecati na vaše dijete?

Ambliopija je oštećenje vida koje proizlazi iz abnormalnog razvoja vida u povoju ili u ranom djetinjstvu i može dovesti do parcijalnog ili potpunog gubitka vida u pogođenom oku. Medicinska istraživanja su pokazala da mozak favorizira jedno oko, a ne stimulira, ili čak ignoriše drugo – zbog čega se ovo stanje često pogrešno naziva razrok. Ambliopija je vodeći uzrok monokularne sljepoće kod djece.

POPULARNO:  ČAJNA DIJETA: IZGUBITE DVA KILOGRAMA ZA SAMO JEDAN DAN..(RECEPT)

Tužna statistika je da ambliopija pogađa do 5 posto stanovništva. Ako se ne otkrije i ne liječi u određenom periodu djetinjstva, može dovesti do trajnog gubitka vida. Uobičajeni tretmani su hirurške korekcije oka mišićnog disbalansa, naočale ili kontaktne leće, LASIK hirurgija i povez preko dominantnog oka da bi se slabije prisililo na poboljšanje.

Istraživačke studije Vijeća Amerike za vid koje su predstavljene na njihovoj web stranici, su se bavile pitanjima bolje metode za zaštitu djece u godinama kada su najranjivija na ambliopiju – tačno prije početka njihove prve školske godine.

Uporedili su dvije metode:

– Sveobuhvatni ispiti oka koje provodi optometrista ili oftalmolog i koji se koriste za dijagnozu problema s vidom;
– Testovi vida koje obavljaju medicinske sestre, pedijatri ili ne-medicinski volonteri koji se koriste za identifikaciju djece koja su pod rizikom oboljenja oka i vida.

Studija je pokazala da će sveobuhvatna ispitivanja oka dovesti do 51 posto više djece koja će biti uspješno izliječena od ambliopije do desete godine, a u konačnici je rezultiralo liječenju više od 33.000 djece.

Bez obzira na to gdje živimo, postoji odgovornost roditelja da se brinu o dječijim očima. Sveobuhvatno ispitivanje oka od strane licenciranih doktora je najbolja opcija koja nam se nudi da bi osigurali zdrav vid naše djece. Roditelji bi trebali osigurati da njihova djeca barem jednom godišnje posjete očnog doktora, baš kao što posjećuju pedijatra i zubara.

Za Akos.ba preveo Jasmin Mujakić