Željezo i simptomi pomanjkanja željeza

Željezo je bitan sastojak hemoglobina – krvni pigment koji prenosi kisik u krvi. Osobe koje pate od pomanjkanja željeza se brzo umaraju jer im u organizmu nedostaje kisika. Bez dovoljno željeza, tjelesno gorivo se ne može pravilno sintetizirati.

 

 

Nedostatak željeza je najčešći uzrok malog broja crvenih krvnih stanica ili anemije. Žene su podložnije pomanjkanju željeza. Općenito ovo zahvaća oko 10% žena u premenopauzi, 6% žena u postmenopauzi i manje od 2% muškaraca.

Simptomi pomanjkanja željeza:

Ako je osoba općenito zdrava, simptomi se samo javljaju nakon što razina hemoglobina padne ispod 10g/dl.
– inicijalni simptomi su umor, vrtoglavica i lupanje srca (tahikardija).
– nedostatak kisika čak i kod najmanjeg napora
– bljedilo
– nesvjestica
– kod težeg oblika nedostatka željeza: angina (bolest u prsima), glavobolja i bol u nogama (poteškoće sa hodanjem).U navedenim slučajevima pomanjkanja željeza, javljaju se simptomi na jeziku i u grlu, a uključuju:

– osjećaj peckanja na jeziku
– suho grlo i usta
– ranice na rubovima ustiju
– nokti postaju lomljivi
– neodoljiva želja za određenom hranom (često ne bogatom željezom)
– lomljive vlasi kose
– poteškoće s gutanjem

Koji su uzroci pomanjkanja željeza?

Koštana srž treba željezo i vitamine kako bi proizvodila hemoglobin i crvene krvne stanice. Naše tijelo dobiva vitamine i željezo iz hrane koju jedemo, te reciklira željezo iz starih crvenih krvnih stanica. Pomanjkanje željeza može dovesti do anemije – kad tijelu nedostaje dovoljno željeza za proizvodnju hemoglobina.

Uzroci pomanjkanja željeza mogu biti i :

– Trudnoća – pomanjkanje željeza može se javiti kod trudnica jer njihove rezerve željeza trebaju poslužiti njihovom povećanom obujmu krvi, te trebaju biti izvor hemoglobina za rastući fetus.
– Gubitak krvi – žene s obilnim menstruacijama spadaju u rizičnu skupinu ljudi izloženih pomanjkanju željeza jer gube velike količine krvi za vrijeme menstruacije. Drugi uzroci mogu biti peptički ulkus, hernija, tumor na bubregu ili mjehuru, polip ili fibroidi na maternici. Gastrointestinalna krvarenja koja su rezultat redovite upotrebe aspirina ili nesteroidnih protuupalnih lijekova mogu biti uzrok pomanjkanja željeza.
– Nedostatak željeza u prehrani –  hrana bogata željezom uključuje meso, jaja, zeleno lisnato povrće poput špinata, klice i dr.
– Nemogućnost apsorpcije željeza – može se pojaviti zbog nekog crijevnog poremećaja poput Crohnove bolesti ili celijakije, koja utječe na sposobnost crijeva da apsorbiraju nutrijente iz hrane.
– Bolesti poput leukemije, hemeroida, rak želuca

Tko je u rizičnoj skupini?

– Stariji ljudi – možda zbog kroničnih unutrašnjih krvarenja obično uzrokovanih čirom, polipima ili tumorima
– Žene, osobito one s jačim menstruacijama
– Trudnice – one moraju svakodnevno uzimati dodatke prehrani sa željezom kako bi opskrbile organizam s dodatnim željezom, potrebnim za rast i razvoj fetusa

POPULARNO:  PREDIVNE PALAČINKE U MLIJEKU SA ORASIMA

Kako se pomanjkanje željeza liječi?

Liječenje svakako ovisi o uzroku pomanjkanja željeza. Ako se pomanjkanje željeza ne liječi, simptomi će se postepeno pogoršavati. Osoba će se početi osjećati vrlo umorno i slabo, te će se s vremenom javiti angina ili bol u nogama.

Uzrok pomanjkanja željeza treba rano identificirati, osobito kod starijih pacijenata koji su najpodložniji pojavi raka crijeva.

Neke dodatke prehrani možete dobiti u ljekarni bez recepta. Željezo se najbolje apsorbira na prazan želudac, no mnogi to ne mogu podnijeti i trebaju ga uzeti s hranom. Bitno je znati da mlijeko (osobito ono bogato kalcijem) i antacidi ometaju apsorpciju željeza i ne bi se trebali istovremeno uzimati. Vitamin C pomaže u povećanju apsorpcije željeza i bitan je za proizvodnju hemoglobina.

Dodatak željeza je također potreban za vrijeme trudnoće i dojenja, jer normalan unos željeza redovnom prehranom ne može zadovoljiti potrebe organizma. Osobama koje ne podnose uzimanje željeza oralnim putem, može se dati intravenozno ili intramuskularno.

Hrana bogata željezom:

Iako se željezo može pronaći u raznoj hrani, njegova dostupnost organizmu značajno varira. Općenito tijelo ne apsorbira lako željezo –  ovisno o tome nalazi li se željezo u heme ili ne-heme obliku.
Heme željezo se može naći samo u mesu, ribi i peradi, i mnogo se lakše apsorbira od ne-heme željeza, koje se prvenstveno nalazi na voću, povrću, grahu, orasima i žitaricama (biljni izvori).

Kako možete povećati apsorpciju željeza iz ne-heme hrane:

Ako uz ne-heme jedete hranu bogatu C vitaminom, poput citrusa, naranči, maslina ili jagoda.
Ako se ne-heme hrana kuha u željeznoj posudi.
Među hranu bogatu željezom ubrajamo grožđice, lisnato zeleno povrće poput špinata, brokule, crvenog mesa (jetrica imaju najviše željeza), riba, perad, jaja (žumanjak), mahunarke (grašak i grah), slanutak, bademi, marelice, cikla, šipak, datulje, smokve i kruh od integralnih žitarica.

Neke mjere predostrožnosti kod pomanjkanja željeza:

Izbjegavajte kafu, čaj i druga pića s kofeinom jer smanjuju apsorpciju željeza.
Pretjeran unos hrane bogate vlaknima (fitati u takvoj hrani) ograničavaju apsorpciju željeza.
Ograničite unos kalcija – dodatak prehrani s kalcijem uzimajte u različito vrijeme od uzimanja dodatka željeza.
Ne jedite hranu koja ima mnogo oksalne kiseline – supstance koja smanjuje tjelesnu sposobnost apsorpcije željeza.
Među hranu koja smanjuje sposobnost apsorpcije željeza spadaju paradajz, mineralna voda, mliječni proizvodi, kafa i crni čaj.

 

akos.ba