Žene su spremnije dati bubreg svom mužu, nego oni ženama

Žene su velikodušnije od muškaraca kada je posrijedi donacija bubrega među supružnicima s obzirom na činjenicu da su taj organ spremne donirati suprugu pet do šest pute češće od njih, podatak je međunarodnih udruženja nefrologa.

 

Čak 36 posto kompatibilnih supruga i samo 6,5 posto kompatibilnih muških supružnika donira bubreg onom drugom, podaci su Eurotransplanta, organizacije koja promiče i koordinira transplantaciju organa u devet europskih zemalja.

Brojke su rezultat istraživanja objavljenog 2016. u časopisu Visceral Medicine. U njemu se iznose i procjene po kojima su gotovo dvije trećine primatelja transplantiranog bubrega muškarci, a dvije trećine donatora su žene.

– Teško je navesti specifičan razlog snažnijeg odaziva žena na doniranje bubrega. Vjerujemo da su žene motiviranije jer je kod njih altruizam izraženiji, kao i želja za pomaganjem članu uže porodice da preživi – komentirala je nekadašnja predsjednica Međunarodne udruge nefrologa, Kanađanka Adeera Levin.

POPULARNO:  13-godišnja trudnica iz Niša rodila devojčicu: Porođaj kakav lekari NE PAMTE!

Ako nema kontraindikacija doniranje bubrega ne predstavlja poseban rizik za zdravlje pojedinca.

Studija provedena u Francuskoj između 2009. i 2012. o zdravlju donatora organa pokazala je uobičajene rizike poput postoperativnih bolova, ali globalno su bili dobrog zdravlja, posebno ako se u obzir uzme činjenica da je selekcija pri njihovu odabiru vrlo stroga.

 

https://faktor.ba