ZIMSKE RUŽE

Da bi vam bašta ili balkon bila puna cvijetova sve do mrazeva i prvih snijegova, posadite hrizanteme. U narodu su još poznate i kao zimske ruže, a mjesec oktobar je idealno vreme da uživate u njihovoj ljepoti.

Hrizanteme spadaju u red višegodišnjih biljaka, mada zime na našem podneblju znaju ponekad da budu suviše hladne za njih. Potiču iz istočne Azije, a ime su dobile po žutim cvjetovima od grčke riječi chrysos koja znači zlatan i anthemon – cvijet.

Iako se u imenu ovog cvijeća naglašava žuta boja, hrizanteme mogu biti raznih boja – žute, bordo, ljubičaste, roze, crvene, bijele, šarene… Rastu žbunasto, razmnožavaju se sadnjom sjemena, ili iz reznica.

Ovih dana mogu se naći na svakoj pijaci i rasadu, nisu skupe, a prilikom kupovine treba obratiti pažnju na sljedeće:

Ukoliko namjeravate da ih držite u saksijama na dobro osunčanom mjestu, uzmite biljku koja na sebi ima više pupoljaka nego cvijetova, jer će vam duže trajati.

Za mjesta na kojima i nema mnogo sunca slobodno možete odabrati i hrizantemu prepunu cvjetova, jer se pupoljci bez sunca neće skroz otvoriti.

Najbolje je kupiti nekoliko saksija sa biljkama u različitim fazama cvjetanja.

HRIZANTEMA TRAŽI DOSTA VODE.

Posadite je u humusno zemljište i dobro zalivajte. Zemlja stalno treba da je vlažna, ali ne mokra.

Leti je hrizanteme često potrebno zaliti i po dva puta dnevno. U jesenjim mjesecima biće dovoljno jedno zalivanje na dan.

Manje hrizanteme u manjim saksijama mogu se zalivati i sipanjem vode u tacnu. Za hrizanteme u saksijama tacna je veoma važna, jer pomaže u održavanju vlažnosti zemlje.

Da bi hrizanteme rasle tokom cijele sezone, potrebno je otkidati mrtve cvjetiće, kako bi bila usmjerila energiju na otvaranje novih pupoljaka.

Druga veoma važna stvar tiče se prezimljavanja. Ukoliko namjeravate da hrizanteme presadite u baštu, to je najbolje učiniti prije pojavljivanja pupoljaka – dakle, tokom proljeća i ljeta, jer je biljci potrebno par mjeseci da se lijepo ukorijeni.

POPULARNO:  NE BACAJTE STARI KRUH: UŠTEDITE NOVAC I ISKORISTITE GA NA OVE NAČINE

U suprotnom su joj šanse da preživi zimu i mrazeve manje. Upravo zato je nabolje vrijeme za kupovinu hrizantema ljeto, ali tada treba voditi računa da se kupuju samo one biljke koje još nisu ušle u fazu cvijetanja.

Neki odgajivači vještački podstaknu hrizanteme na cvijetanje suviše rano, pa onda tokom jeseni nema cvjetanja, jer se poremeti prirodni ciklus biljke

EVO KAKO SE HRIZANTEME SADE U BAŠTU:

Ukoliko riješite da svoje hrizanteme čuvate u saksijama, biće potrebno zaštititi ih od mraza, tako da ipak imaju dovoljno svjetlosti u najkritičnijim mjesecima.

Hodnik zgrade sa svetionikom je idealno mjesto, ali može poslužiti i garaža, podrum, pod uslovom da imaju prozor.

Hrizanteme vole kraće dane, sunčevu svetlost koja pada pod većim uglom, a hladnoća im je potrebna da završe svoj prirodni ciklus. Zbog toga ih nemojte sklanjati u tople prostorije.

Bilo da zimske ruže zasadite u bašti ili ih gajite u saksijama na balkonu ili trijemu, kada završe cvijetanje, možete “podšišati biljku”.

Baštenskim makazama jednostavno odsijecite mrtve cvjetove kao da šišate živu ogradu.

Mišljenja baštovana po ovom pitanju su podijeljena. Ima i onih koji tvrde da šišanje treba obaviti u proljeće, a da mrtve i suhe grane tokom zime štite biljku od smrzavanja.

Ne brinite ako se veći deo biljke tokom zime osuši. Najbitnije je da sam korijen ostane očuvan, kako bi biljka sljedećeg proljeća “oživjela”.

Da biste postigli onaj savršen žbunasti oblik kao iz reklame, biljku je potrebno podšišati i u proljeće, pre nego šti uđe u period vegetacije.

 

Izvor: aura.ba