ZLATNA PRAVILA ZA BRIGU O SOBNIM BILKAMA ZIMI

Zimi na biljke treba puno paziti, posebice ako su dio godine bile na otvorenom

Sobne biljke najbolje je tijekom svih godišnjih doba, a posebice zimi, držati na temperaturi između 15 i 20 stupnjeva. Nekim biljkama, primjerice krizantemi i limunu, odgovaraju i niže temperature, od 4 do 10 stupnjeva, pa ih treba smjestiti u hladnije prostorije.

Isto tako, bitno je biljke zimi držati dalje od izvora topline.

Preporučuje se držati ih u blizini prozora ili balkonskih vrata gdje do njih dopire potrebna svjetlost, a što se tiče zalijevanja, to je najbolje raditi ujutro. 
Učestalost zalijevanja ovisi o kojoj se vrsti radi i temperaturi u prostoriji u kojoj se biljke nalaze, a najbolje je koristiti kišnicu ili prokuhanu vodu.

Bitno je da se cvijeće zalijeva odstajalom vodom i da je temperatura vode barem približna temperaturi prostorije u kojoj se nalazi biljka. Zalijevanje hladnom vodom može naštetiti biljkama i zimi i ljeti.

Među bilje koje podnosi puno topline ubrajaju se paprat, orhideje i ciklame.

Zimski kaktusi vole više svjetla i hladniji prostor te slabije podnose toplinu. Aloe vera, fikus, pelargonije i, naravno, božićna zvijezda prigodni su za ovo doba godine. Jednostavni su za održavanje i zahvalni što se tiče uzgoja.

Ako u kućnim uvjetima biljci počnu žutjeti ili otpadati listovi, najprije treba provjeriti supstrat u kojemu se ona nalazi. Najčešće su greške preobilno ili preslabo zalijevanje i loša pozicija biljke.

Drugi veliki problem u njezi sobnog bilja zimi mogu uzrokovati nametnici. Napadnuti dijelovi biljaka mogu se potom mehanički odstraniti ili se može primijeniti sredstvo namijenjeno za suzbijanje štetnika.

 living.vecernji.hr