Znanstvenici smatraju da bi đumbir mogao biti moćno sredstvo protiv povraćanja i spasiti živote djece

Rezultati kliničkih istraživanja kod djece s teškim gastroenteritisom pokazali su da đumbir smanjuje učestalost i intenzitet povraćanja

 

Talijanski znanstvenici smatraju da bi đumbir mogao postati moćno sredstvo protiv povraćanja kao posljedice rotavirusa kod djece, uzročnika gastroenteritisa čija je posljedica dehidracija, a u zemljama u razvoju vrlo često i smrt djeteta.

Znanstvenici su ustanovili da su se epizode povraćanja kod djece u dobi od jedne do 10 godina s teškim gastroenteritisom smanjile za 20 posto u usporedbi s grupom koja je dobivala placebo.

Kliničko istraživanje provedeno je na 140 djece u jednoj napuljskoj bolnici. Ni pacijenti ni liječnici nisu znali dobivaju li djeca ekstrakt đumbira u kapljicama ili placebo otopinu jer su bili sličnog okusa.

Dr. Roberto Berni Canani, izvanredni profesor pedijatrije sa Sveučilišta u Napulju koji je vodio istraživanje, tvrdi da bi rezultati studije mogli spasiti brojne dječje živote diljem svijeta, a pritom smanjiti pritisak na zdravstvene sustave.

Gastroenteritis je upala želuca i crijeva, a njegov najčešći uzrok su virusna ili bakterijska infekcija. Bolest obično traje tri do pet dana. Uobičajeni simptomi su proljev i povraćanje, a mogu ih pratiti visoka temperatura i bolovi u trbuhu.

Povraćanje i proljev onemogućuju malim pacijentima oralno uzimanje hrane, tekućine ili lijekova.

Globalno, od akutnog gastroenteritisa godišnje umre 1,34 milijuna djece, što je gotovo 15 posto svih smrtnih ishoda u dječjoj populaciji.

POPULARNO:  NEPREVAZIĐENI PRIRODNI LIJEK za bolesti prostate, bubrega, pomaže srcu i krvnim žilama!

“Akutni gastroenteritis još uvijek je jedan od najčešćih uzroka smrti među djecom u zemljama u razvoju”, rekao je dr. Canani za Independent, dodavši da je njegova “najčešća i najopasnija komplikacija dehidracija”. Uz pomoć oralnih rehidracijskih otopina može joj se doskočiti, no problem predstavlja povraćanje.

“Ovdje nastupa đumbir”, kaže Canini. “Vjerujemo da će rezultati naše studije imati značajan utjecaj na buduću kliničku praksu te da ćemo pridonijeti spašavanju dječjih života diljem svijeta”.

Mortalitet djece od posljedica dehidracije u Europi je nizak, no svake godine zbog gastroenteritisa na pregled se primi 87.000 pacijenata, a od njega se izvan bolnice liječi oko 700.000 osoba.

Korijen đumbira za liječenje mučnine u Kini se koristi više od 2000 godina. Pretpostavlja se da sprečava oslobađanje hormona koji mogu dovesti do nepravilnog stezanja mišića u želucu što rezultira podražajem na povraćanje.

Sadrži posebne fitonutrijente, gingerole koji imaju snažna protuupalna svojstva, pospješuju rad probavnog sustava te, poput većine začina ima termogenička svojstva koja ubrzavaju rad metabolizma. Istodobno potiče sagorijevanje masti i gubitak kilograma.

Ranija istraživanja na trudnicama koje su imale jutarnje mučnine i na pacijentima podvrgnutim kemoterapiji pokazala su učinkovitost đumbira kao sredstva protiv mučnine.

Rezultati istraživanja predstavljeni su na godišnjem kongresu Europske udruge pedijatrijske gastroenterologije, hepatologije i prehrane (ESPGHAN).

 

https://www.hercegovina.info