ZNATE LI ŠTA ZNAČI TIRAMISU: NAŠLI SMO ORIGINAL RECEPT, 1 SASTOJKA KOJI SVI STAVLJAMO U NJEMU NEMA

Tiramisu je jedan od najpoznatijih slatkiša na svetu! Svi ga vole, ali je samo jedan recept originalan!

rošlog vikenda je svet obišla vest da je umro “otac” čuvenog kolača tiramisu. Ado Kampeol je preminuo u 93. godini, a u nasleđe je ostavio jedan od najpopularnijih slatkiša.

Baš zbog toga se, više nego ikada, piše o njegovoj poslastičarnici Bećeri u Trevizu. Tamo se i dalje priprema tiramisu po originalnom receptu, a u njemu nema alkohola.

Mada danas moderne domaćice redovno koriste  maraskino ili rum, prvi tiramisu je bio osmišljen tako da se može servirati i deci.

Krem se pravi isključivo od šećera (500 gr) i žumanaca (12 komada) i sira maskarpone (1 kg). Za ovu količinu krema 60 piškota koje se natope kafom, slože u dva reda (piškote pa krem) i završni sloj se pospe prosejanim kakao prahom.

POPULARNO:  KOLAČ OD MALINA

Ovo je jedini recept koji je dobio i sertifikat Italijanske akademije kulinarstva 2010. godine, a njegovo poreklo seže u šezdesete godine prošlog veka. Tada je Adova supruga, Alba svakog jutra doručkovala piškote natopljene kafom da bi se što pre okrepila i mogla da brine o sinčiću Karlu.

Oko porekla naziva “tiramisu” još se lome  koplja istoričara. Na italijanskom, on znači “podigni me”. Priča se kako su još u XIX veku po bordelima služili mućena žumanca sa šećerom da osnaže mušterije, pa je to bila neka vrsta prirodne “vijagre”.

Izvor: Lepa&Srecna