ZNATE LI ŠTO ZNAČI BROJ 501 NA LEVIS TRAPERICAMA?

Jedne od najpoznatijih traperica na svijetu svakako su one Levi Straussa.

I baš oko njih se formiralo nekoliko zagonetki na koje su mnogi željeli dobiti odgovor.

Nakon što je potres 1906 pogodio San Francisco, centrala i tvornica Levi Straussa i njegova partnera Jacoba Davida se zapalila. Unutra su se nalazili svi papiri i podaci o poslovanju pa su mnogi detalji “otišli u dim”. Ostalo je tako nejasno do danas što se krije iza poznatog žutog “V” šava na stražnjim džepovima traperica.

Ono što znamo jest da male zakovice nisu tek estetski detalj, već imaju vrlo važnu funkciju – što je i razlog zašto ih imaju baš svake traperice, bez obzira na marku i dizajn. Rudari su se žalili da im hlače nisu izdržljive, a nakon što je Strauss pantalone “ojačao” bakrenim zakovicama još 1829., dvojac Strauss i David patentirali su te pantalone koje su ostale ultimativni klasik i must have odjevni predmet u svakom ormaru.

Mnogi su se pitali i čemu služi onaj mali džepić s prednje strane pantalona. Ekspertica za traper i tekstil, Renata Janoškova, citirala je Levi Straussa, da je riječ o džepu namijenjenome za sat.

POPULARNO:  Ova tinejdžerka se samo srušila u školi i umrla: RAZLOG JE ŠOKANTAN!

“Davnih dana oko 1800., kauboji su nosili satove na lancu i držali ih u svojim prslucima. Kako se ne bi slomili, Levis je osmislio maleni džepić u hlačama gdje su kauboji mogli spremiti sat bez straha da bi se mogao razbiti.”

A ako ste se pitali što se krije iza jedne od najpoznatijih oznaka na odjeći, brojka 501, evo odgovora. Zapravo se radi o tome da je broj 5 sam Levi Strauss izabrao kao oznaku najveće kvalitete traperica, pa su modeli u nastavku broja pet dobivali druge brojke kako bi se razlikovali, 501, 511, 514 itd.

Tek 1901. godine po prvi put su izrađene traperice s oba stražnja džepa, a prvi dodaci za remen na trapericama ušiveni su 1922. godine. Dotad su muškarci pantolone pridržavali tregerima.

 

izvor: vecernji.hr