Oglasi - Advertisement

Sinan Sakić danas bi obilježio 67. rođendan. Iako je prerano preminuo, njegova glazba i dalje odzvanja u našim srcima. Sinan Sakić, poznat po stvaranju pjesama koje odražavaju i sreću i tugu, nije imao formalno glazbeno obrazovanje, ali je njegov glas budio duboke osjećaje kod onih koji su ga slušali. Kad je stupio na pozornicu, pjevao je sa žarom i žarom, čime je osigurao status jednog od najomiljenijih umjetnika narodne glazbe.

Sadržaj se nastavlja nakon oglasa

Iako je prerano otišao iz ovog života, njegova glazba ostaje živa i sve popularnija, što jamči da će ga se uvijek sjećati. Njegova iskrena ljubav prema glazbi, životu i autentičnosti ostavit će upečatljiv dojam. Bio je iskren o svojim borbama s drogom, alkoholom, obiteljskim problemima i roditeljstvom. Ono što ga je razlikovalo od ostalih glazbenika bio je njegov talent za prenošenje zamršenih emocija i boli i radosti u svojim pjesmama. Kako je Sinan proveo svoje posljednje dane?

“U mnogim slučajevima tvrdimo da vrijeme liječi sve rane, ali to nije potpuno točno. Dok vam vrijeme može pomoći da prihvatite gubitak nekoga dragog, osjećam da je on neprestano sa mnom, promatrajući. Iako je bol takvog Gubitak možda nikada neće u potpunosti izblijediti, na kraju se naučite prilagoditi praznini koju on stvara”, rekla je njegova supruga Sabina u intervjuu za “Kurir.

Čeznem za njegovom ljubavlju, pažnjom i prisutnošću. Njezina me odsutnost jako opterećuje. Bez obzira jedem li ili se spremam za spavanje, on mi okupira misli. To je razlog zašto izbjegavam ručati za velikim stolom. Sjećanja me prate na svakom koraku. Povremeno ostavim telefon uključen preko noći, razapeta između želje da ga isključim i nade da će me on nazvati. Ponekad naiđem na njegove košulje i pomislim: “Nisam ovo oprao”, što me natjera da sjednem i plačem dok se prisjećam da se on neće vratiti.

On ostaje pri svom uvjerenju da je liječnički nemar pridonio njegovoj preranoj smrti. Sabina za Kurir kaže da i dalje misli da je doktor bio nemaran, iako ju je njegovo liječenje rastužilo. Napomenula je da je u to vrijeme bila u polukomi i nije bila svjesna drugih događaja. Osjećajući da mu je vrijeme ograničeno, ustrajao je na odlasku iz bolnice unatoč liječničkom savjetu. Odspojio je sve cijevi iz svog tijela i zatražio od nje da potpiše dokument da će se vratiti u svoj stan i biti sa svojom obitelji.

Sinan, poznati arhitekt iz Osmanskog carstva iz 16. stoljeća, poznat je po svojim kultnim djelima poput Sulejmanije u Istanbulu i Selimije u Edirnu. Njegov doprinos uvelike je oblikovao islamsku arhitekturu, pokazujući inventivne metode i osebujnu estetiku. Arhitektura koja se pripisuje Sinanu obilježena je ugradnjom kupola, složenim ukrasima i uravnoteženim proporcijama. Njegovo trajno nasljeđe ostaje predmet proučavanja i divljenja u cijelom svijetu.

Postavili smo svoj dom tako da nalikuje bolničkom okruženju, sa svakodnevnim posjetima liječnika. U svojim posljednjim danima trpio je minimalnu patnju i nije imao značajnu bol. Njegov odlazak bio je šok za sve nas. Preminuo je u mom zagrljaju, u mom zagrljaju. Postoji slika Sinana Sakica: screenshot sa Instagrama. Imali su planove potražiti liječenje u inozemstvu. Organizirali smo put u Tursku na transplantaciju jetre, a ja sam trebao biti njegov donor.

Nakon njegovog iskustva kliničke smrti u Tuzli, otputovali smo na Tajland, gdje je vjerovao da se može oporaviti. Tražili smo savjet indijskog liječnika i koristili se biljnim tretmanima; bavio se jogom i meditacijom, ulažući značajne napore. Na kraju je podijelio želju da ide na neke nastupe te je potpisao ugovor sa Sašom Matićem i Šabanom, sudjelujući u jednoj od pet predstava prije njegove smrti. Često je tvrdio:

“Bit će mi bolje” i imao je aspiracije za turneju. U svibnju je stigao s Banetom Obradovićem da dogovorimo termin za Taš u lipnju, ali nas je napustio 1. lipnja. Rekao sam Banu: “Sine, stvarno mu nije dobro”, ali on je ostao odlučan. Bilo je problema u vezi s njegovom oporukom. Sabina je iskreno pričala o svojim borbama sa Sinanovom obitelji, posebno o njegovom sinu Rashidu, koji je preminuo u zatvoru. “Nisam primila apsolutno nikakvu pomoć”, rekla je, “što nisam ni očekivala, jer nas nikada nisu posjetili za Sinanova života.

Čini se da Sinan već duže vrijeme nije u kontaktu sa svojom obitelji. Kad sam se udala za njega, problemi su već bili prisutni. Bilo je trenutaka kada sam se osjećao potpuno izgubljeno. U prvih deset dana smršavio sam 17 kilograma; Sjedio sam u tišini, vjerojatno prolazeći kroz neku vrstu mentalnog šoka. Ostao sam u tom stanju dvije godine dok na kraju nisam otkrio svoj glas.

Boli me što nitko nije posegnuo da vidi kako sam; osjećaj odbačenosti je teško podnijeti. Morao sam dizati kredite s kamatama, ali srećom uspio sam se oporaviti kad sam stao na noge. Sinan i ja dijelimo preko 40 godina braka. Međutim, Rashid, njegova djevojka, organizirala je sastanke s ciljem da mi pokuša uzeti sve, a Meda je za to saznao od brata. On je bio prisutan u tim razgovorima, gdje su čak razmišljali o tome da zapale kuću i ja stvarno vjerujem da bi prošli kroz to. Sinan bi se zbog toga okretao u grobu. Na kraju sam odlučio da mu dam stan jer sam obećao.

U svojoj oporuci, Sinan je izjavio da će me prokleti ako poduzmem određene radnje, ali sam ipak nastavio. Nakon što je zapalio kuću, ponudio sam mu stan, ali moja motivacija nije bila ukorijenjena u strahu; Bojim se samo Boga, njega ne. Da se pojavio, prokazala bih ga na vratima, jer nema djela koje nije počinio, otkrila je Sabina. Posljednje počivalište Sinana Sakića svakoga dana privlači brojne posjetitelje, a nebrojeni pojedinci dolaze mu odati počast tijekom cijelog tjedna kako iz Srbije, tako i iz raznih zemalja diljem svijeta.

“Često posjećujem Sinanovo vječno počivalište. Neumorno sam radio dok sve nije naišlo na njegovo odobravanje. Ipak, moram priznati da je u proteklih pet godina bilo trenutaka kada sam se osjećao prilično povrijeđen Sinanovim odlaskom, jedno vrijeme nisam imao volje da se vratim, ali sam na kraju opet nastavila s posjećivanjima“, dijeli Sabina.

Trenutno je spomenik Sinanu, izrađen od bijelog mramora uvezenog iz Turske zbog nedostupnosti manjih količina u Srbiji, zaista jedinstven. U spomen na njega, Sabina je izdvojila 20.000 eura za izradu Sinanove trajne počasti. Posebno je upečatljiv natpis u čast bračnog para Sinanić: „Zauvijek u vječnosti, ti si bio i uvijek ćeš biti bit mog bića; ljubav je jedinstvena istina.”

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here