Oglasi - Advertisement

U mnogim civiliziranim društvima poliandrija se još uvijek smatra tabu temom. S druge strane, u Nepalu je to sastavni dio dugogodišnje tradicije koja se poštuje dugi niz godina. U nekim zemljama muškarci odabiru poligamiju kako bi poboljšali svoje živote, dok se neke žene legalno udaju za braću svojih muževa kako bi stvorile kohezivnu obiteljsku jedinicu.

Sadržaj se nastavlja nakon oglasa

U Nepalu je poliandrija, bračna praksa u kojoj žena ima više muževa, i danas prevladavajuća. Ova vrsta bračnog aranžmana je i zakonski priznata u narodu. Posebno je čest u sjevernim i sjeveroistočnim područjima Nepala, gdje je malo zemlje i braća radije ostaju zajedno nakon vjenčanja. Kao rezultat toga, tipično je da ova braća dijele jednu ženu i žive zajedno u zajedničkom kućanstvu ili na zajedničkom imanju.

Prije više od 28 stoljeća pojavila se drevna tradicija. U staroindijskom epu “Mahabharata”, princeza Draupadi preklinjala je boga Šivu za svog supruga. Hrabra junakinja uputila je svoj zahtjev božanstvu pet puta, i svaki put su joj želje uslišane, što je dovelo do božanskog dara pet muževa. Ovaj dugogodišnji običaj nastavio je uspijevati u regiji Nepala brojnim generacijama.

Kako ti karakteristični brakovi, u kojima je žena udana za više muškaraca, funkcioniraju u stvarnosti? U ovoj zajednici dužnosti koje su obično povezane sa ženama umjesto toga obavljaju muškarci. Jedan se čovjek brine za usjeve u poljima, dok drugi izrađuje prostirke i košare za prodaju. Treći je odgovoran za marketing ovih proizvoda, a četvrti se brine za kućanske poslove.

Nadalje, peti muškarac je odgovoran za brigu o djeci, dok šesti radi za uzdržavanje obitelji. Što se tiče društvenih normi, žene imaju zadatak predstavljati ljepotu. Predviđeno je da se ukrašavaju nakitom izrađenim od tirkiza i koralja jer ti materijali predstavljaju sklad i mir unutar obiteljske zajednice. Sreća i zadovoljstvo žene imaju značajnu vrijednost za muškarce u njezinoj obitelji.

Moglo bi se postaviti pitanje zašto žene ovim brakovima pristupaju s osjećajem oklijevanja. Odnosima formiranim unutar tih zajednica nedostaje bilo kakav element ljubavi. Tradicija je da najstariji brat odabere svoju ženu i potom je podijeli sa svojom mlađom braćom i sestrama. Najstariji brat diktira prirodu intimnih odnosa, prisiljavajući ženu da zadovolji želje svakog brata i rađa njihovu djecu.

Svaki brat dobiva svoj dio nasljedstva od najstarijeg brata i sestre. Naime, otac braće također ima pravo na intimne odnose sa svojom snahom i on to pravo koristi. Ako mlađa braća još nisu punoljetna, žena preuzima odgovornost za njihov odgoj i vođenje dok prelaze u odraslu dob, učinkovito preuzimajući ulogu majke.

Unatoč tome što imaju zakonsko pravo razvesti se od neprikladnog muža, žene rijetko koriste tu mogućnost zbog zabrinutosti o društvenim posljedicama i potencijalnom gubitku svog društvenog položaja. Značajan aspekt ove zajednice je njezino bogatstvo. Obitelji unutar ove skupine često posjeduju bogatstvo koje uvelike premašuje bogatstvo tipičnih kućanstava.

Ako se jedan od braće i sestara raziđe, imanje se dijeli na jednake dijelove, što jamči kontinuirani rast imovine. U Nepalu je poliandrija najčešća praksa, koja premašuje poligamiju.

Umjesto da žele biti primarni autoritet u kući, muškarci se fokusiraju na stvaranje sigurnog i mirnog životnog prostora, minimizirajući konkurenciju. U tim zajednicama žene uživaju poseban položaj, zaštićene od pitanja poput “Čije je ovo dijete?” i “Tko će naslijediti?” Ideje vlasništva i nasljeđivanja su nevažne jer se sva djeca promatraju kolektivno i svako nasljeđuje jednaki dio imanja.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here