OVAJ SOK SPREČAVA PROLIV, IZBACUJE PARAZITE I POBOLJŠAVA IMUNITET KOD DECE

Kada su deca u pitanju, nikad nam neće biti teško da im seckamo i cedimo voće i povrće, sve dok to poboljšava njihovo zdravlje…

Narodna medicina vekovima koristi šargarepu za lečenje i ublažavanje brojnih zdravstvenih tegoba. Ovaj put donosimo vam nekoliko recepata koji mogu pomoći vašim mališanima.

Baza im je svež sok od šargarepe, koji je zbog obilja vitamina A, B, C, D, E, K, kalcijuma, magnezijuma, kalijuma i železa pravi prirodni eliksir.

Svež sok od šargarepe izvrsno je prirodno sredstvo za jačanje imuniteta i prevenciju infekcija. Ujedno, pomaže kod malokrvnosti.

Blagotvorno deluje na kožu i pomaže u ublažavanju simptoma kožnih oboljenja. Isprobajte narodne recepte sa sokom od šargarepe za prirodnu pomoć svojim najmlađim.

Sok za zaustavljanje proliva

Za zaustavljanje proliva, napravite sok od 1-2 sveže šargarepe (zavisno od veličini), za jednu supenu kašiku. 

Možete ga napraviti u sokovniku ili izrendati svežu šargarepu i procediti kroz gazu. Po jednu supenu kašiku čistog soka od šargareše dajte mališanu ujutro natašte i navečer.

MLEKO I ŠARGAREPA PROTIV PARAZITA

Za probleme s parazitima (glistama i drugim parazitima), narodna medicina preporučuje da skuvate 1 šargarepu u mleku.

Šargarepu lagano očistite, tek toliko da skinete površinski sloj, ako koristite šargarepu koja nije iz eko uzgoja, i narendate je što sitnije.

POPULARNO:  SUFLE PALAČINKE

Zagrejte 2 dcl mleka, pa u njega stavite oko 3 supene kašike rendane šargarepe pa skuvajte šargarepu, dok ne omekša. Dobićete teksturu kaše. Dajte je svom detetu 3-4 puta dnevno, svaki put pre obroka, u periodu od nedelju dana.

Ukusni sokić s medom protiv prehlade i kožnih bolesti

Napravite svež sok od šargarepe i dodajte mu med (bagremov ili drugi koji koristite), u omeru1:1 te razredite s par kapi vode.

Ovaj ukusni sokić prirodno je sredstvo koje će pomoći u preventivi, ali i lečenju problema s prehladom, grloboljom, kašljem i kod promuklosti.

Kao pomoć kod raznih infekcija, gripe i prehlade, preporučena doza je 1-2 kašičice, 2-3 puta dnevno.

Za preventivu i opšte zdravlje organizma, dajte po 1 kašiku ovog napitka mališanu, 2 puta dnevno. Ako vaše dete nije navršilo godinu dana, u sok nemojte da dodajete med, nego samo sok od šargarepe, pomešan s par kapi vode.

Ako ne koristite kravlje mleko, možete ga zameniti drugim vrstama – sojinim, bademovim ili pirinčanim, zavisno od toga šta već dajete detetu.

Izvor: Stil