Oglasi - Advertisement

Ramiza Vuković iz Tuzle ima teško zamislivu sudbinu koja je ostavila dubok trag ne samo na njen život, već i na život njene porodice. Njezina priča počinje kao obična – udala se i sa suprugom živjela kao podstanar, maštajući o proširenju obitelji. Kada je saznala da je trudna, iznenađenje je uslijedilo već u trećem mjesecu trudnoće, kada joj je trbuh postao neobično velik, a liječnici su ubrzo otkrili da nosi trojke.

Sadržaj se nastavlja nakon oglasa

  • Dok se borila da napreduje, Ramiza se suočila s nizom medicinskih komplikacija. U sedmom mjesecu trudnoće zbog pojave osipa bila je hospitalizirana, a liječnici su procijenili da bi mogla biti riječ o vodenoj bolesti. Prebačena je u KB Gradina, gdje su nakon injekcije svi problemi privremeno nestali. Međutim, u tom trenutku Ramiza je počela izražavati prve sumnje u svoje zdravstveno stanje i teškoće. Tijekom poroda Ramiza je doživjela traumatično iskustvo.

Iako su liječnici preporučili carski rez, odlučeno je da porod krene prirodnim putem, što je dovelo do dodatnih komplikacija. Kada se konačno probudila iz anestezije, doznala je da je dvoje od njezino troje djece preživjelo, dok je treće dijete navodno izgubilo život. Još uvijek pod utjecajem anestezije, Ramiza se nije mogla izboriti za odgovore, ali je u njenoj duši ostala duboka sumnja. Sumnje su dodatno ojačane kada je Ramizu u bolnici posjetio nepoznati bračni par.

  • Njihovo ponašanje, kao i riječi koje su izgovorili, samo su pojačali njezin osjećaj da nešto nije u redu. Nakon izlaska iz bolnice, Ramiza nije odmah imala priliku vidjeti svoje preživjele bebe, jer joj je rečeno da su u inkubatoru. Tek nakon što je stala da pozove policiju, babica je Ramizi donijela njene dvije zdrave djevojčice. Međutim, svoje treće dijete Ramiza nikako nije uspjela zaboraviti, duboko uvjerena da je ono možda još uvijek živo.

Njezina sumnja prerasla je u nevjericu kada je nakon 26 godina, spletom nevjerojatnih okolnosti, doznala da joj je treća kći Dijana živa i da nastupa na Folk showu. Istinu je Ramiza otkrila na najneobičniji način – susretom s nepoznatom ženom, koja joj je rekla da će dobiti sliku koja će sve pokrenuti. Ova žena je sugerirala da je u sve umiješan moćan čovjek, ali Ramiza je imala vjere u Boga i nastavila se boriti za pravdu.

  • Iako su mnogi sumnjali u njezinu priču, ona je odlučna svoju priču iznijeti pred sudom u Strasbourgu, te želi pravdu i istinu za svoju obitelj. Nažalost, otkriće da je njihovo treće dijete živo donijelo je značajnu tragediju u njezin život. Njen suprug Aldi nije mogao podnijeti šok i uzbuđenje – preminuo je od srčanog udara odmah nakon što je saznao ovu istinu.

Ramizina priča ostaje ne samo kao svjedočanstvo majčine ljubavi i upornosti, već i kao upozorenje na nepravilnosti unutar zdravstvenog sustava koje mogu izazvati ozbiljne posljedice. Njezina borba za pravdu se nastavlja, a cilj joj je da Diana uspostavi bliskost sa svojim sestrama i bratom. Ramiza, hrabra i odlučna, uvjerena je da će se istina ipak otkriti, ne odustaje od potrage za pravdom.

BONUS TEKST

Jedna od najfascinantnijih priča u svijetu prirode je fenomen “pješčanih rijeka”, odnosno podvodnih rijeka koje teku ispod površine mora. Ove rijeke nastaju zbog određenih geoloških uvjeta, a jedno od najistaknutijih nalazišta nalazi se u Meksičkom zaljevu, blizu obale Yucatána. Do ovog fenomena dolazi kada slana voda iz oceana procuri kroz porozne stijene na morskom dnu, poput vapnenca i dolomita, i pomiješa se s podzemnim izvorima slatke vode.

Voda koja sadrži visoke koncentracije soli i drugih minerala postaje gušća od okolne morske vode, zbog čega se počinje kretati poput rijeke, stvarajući struju koja teče ispod površine mora. Jedna od najpoznatijih podvodnih rijeka je takozvana “Cenote Angelita” u Meksiku, koja je podvodna špilja kroz čije dno teče rijeka sumporne kiseline. Ova scena je toliko fascinantna da se čini kao scena iz fantastičnog filma – na dubini od otprilike 30 metara ronioci ulaze u sloj guste, tamne vode koja podsjeća na rijeku.

Ispod tog sloja, rijeka teče kroz šumu ispunjenu mrtvim drvećem, stvarajući zadivljujući kontrast kristalno čistoj vodi koja okružuje fenomen. Ronioci koji su imali priliku zaroniti u ove podvodne rijeke često svoje iskustvo opisuju kao potpuno nestvarno, gotovo kao da su u nekom paralelnom svijetu.

Miješanje vode različite gustoće stvara iluziju oblaka koji plutaju ispod površine, dok vegetacija izgleda kao da raste s dna te “rijeke”. Podvodne rijeke izvanredan su primjer kako priroda može oblikovati nevjerojatne i neočekivane krajolike. Osim toga, predstavljaju važna istraživačka područja jer mogu omogućiti znanstvenicima da steknu dublje razumijevanje složenih interakcija između slatke i slane vode, kao i procesa koji oblikuju naš planet.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here